Говедарица: Правобранилаштво Српске учествоваће у одбрани Додика

ГС
Говедарица: Правобранилаштво Српске учествоваће у одбрани Додика

БАЊАЛУКА- Правобранилаштво Републике Српске ће у потпуности заступати интересе Српске и предсједника Републике и активно учествовати у његовој одбрани уколико оптужница Тужилаштва БиХ буде потврђена, изјавио је Срни главни правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица.

Говедарица је посебно указао на незаконитост поступања такозваног високог представника и одређених институција БиХ.
Он је нагласио да је предсједник Републике Српске Милорад Додик радио у потпуности у складу са законом и Уставом Републике Српске.

-Оптужница која је подигнута против Додика је чисто политичка и представља политичко кривично дјело, која су као таква забрањена свим међународним релевантним и регионалним документима, па и националним - истакао је Говедарица.

Из београдска Адвокатске канцеларије “Радић” раније су оцијенили да не постоје ваљани акти који потврђују легалност Кристијана Шмита као високог представника у БиХ, те да би на то требало да реагује Правобранилаштво Републике Српске.

Према искуству ове канцеларије, Правобранилаштво Републике Српске би могло, с циљем заштите права и интереса Српске, да покрене поступке као што су да обавијести њемачки парламент (Бундестаг) и Савезни кабинет (Бундескабинет) да опозову одлуку о кандидовању Кристијана Шмита за Канцеларију високог представника за БиХ.

Такође, Правобранилаштво би могли покренути грађански поступак против потписника нелегалних одлука, пријава и слично, са захтјевом да се судске одлуке објаве у јавним гласилима.

Из ове адвокатске канцеларије подсјећају да у Шмитовом именовању нису учествовале уговорне стране Анекса 10 - Србија, Република Српска, Хрватска и друге, нити је његово именовање потврдио Савјет безбједности УН.

-Без сагласности Савета безбједности УН, што је потврдио и Уставни суд БиХ, не постоји легални високи представник, нити његова приватна саопштења могу представљати било какву обавезу за скупштину, тужилаштво, управне органе и слично - наводе из ове адвокатске канцеларије.

Тужилаштво БиХ подигло је у петак, 11. августа, оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића „због непоштовања одлука високог представника“. Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Адвокат из Београда Горан Петронијевић покренуо је иницијативу за формирање савјета за одбрану предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана