Горе хиљаде хектара шуме у региону

GS
Foto: HVS

Велики број ватрогасаца са земље и ваздуха бори се ватреном стихијом у земљама региона. Најтежа ситуација је у Далмацији гдје су захваћене стотине хектара ниског растиња и зимзелене шуме. Један мушкарац ухапшен је због сумње да је подметнуо пожар, док се пчелар из околине Биокова терети да је из нехата "упалио" борову шуму. У Сјеверној Македонији најкритичније је на Осоговским планинама на сјевероистоку земље и у природном резервату "Јасен" близу Скопља.

Велики број "канадера" и "ертрактора", као и стотине ватрогасаца из цијеле Хрватске боре се с пожарима у Далмацији, а најтеже је код Тучепа и Подгоре гдје ватрена стихија бијесни још од уторка.

Ватрена стихија се проширила и на Парк природе "Биоково", гори у Врсинама код Трогира, а стање око Скрадина знатно је боље иако је пожар и даље активан.

Пожар код Врсина на трогирском подручју и даље је активан, рекао је Горан Слатина, командир Добровољног ватрогасног друштва Марина.

"Ватра се шири, приближила се кућама. Ватрогасцима на терену помажу повремено четири канадера", рекао је Слатина.

Гори у засеоку Јајићи, а ватра се брзо шири према Бристивици и Близни Горњој.

Пожар гаси око 150 ватрогасаца с 40-ак возила из локалних ватрогасних друштава, али и из других крајева Хрватске. Захваћена је трава, ниско растиње, макија и црногорица на око 600 хектара.

Како су мјештани навели за ХРТ, ватра се активирала унутар самог пожаришта, али су рубови потпуно угашени и нема више ни издимљавања. Ваздушне снаге на лицу мјеста натапају терен и не очекује се да би требало бити нових проблема.

Ватра је ушла у национални парк "Крка", а сада се то подручје натапа из ваздуха. Из парка поручују да посјетиоци нису угрожени, односно да је парк отворен. На терену је 120 ватрогасаца.

Са друге стране, у националном парку "Биоково" гори стогодишња шума аутохтоног далматинског црног бора. У једном тренутку евакуисано је и неколико становника из дијела гдје се налазе куће с базенима, док остали нису жељели напустити своје домове.

Пожар је из нехата изазвао локални пчелар против којег је полиција поднијела кривичну пријаву.

Због сумње да је у сриједу изазвао пожар на подручју Смоковића код Задра, који се проширио на укупну површину од хиљаду хектара, прогутао више возила и оштетио више објеката, ухапшен је један мушкарац. Он се терети за кривично дјело довођења у опасност живота и имовине општеопасном радњом или средством у вези тешких кривичних дјела против опште безбједности.

Сјеверна Македонија: Хеликоптер из Србије помаже у гашењу

Неколико пожара активно је и у Сјеверној Македонији. Критично је на Осоговским планинама на сјевероистоку земље и у природном резервату "Јасен" близу Скопља, гдје ватра бјесни већ неколико дана.

Терен је тешко приступачан и ватрена стихија се гаси са земље и ваздуха.

Тамо је послано осам хеликоптера, од којих је пет испомоћ из иностранства, међу којима је и један из Србије. Они помажу у гашењу готово свих отворених и шумских пожара, а ту су и 102 ватрогасца из других земаља.

Хеликоптер стиже и у Жепче

У Босни и Херцеговини најтеже је у градићу Жепче који је смјештен у централном дијелу земље, на средини пута између Зенице и Добоја.

Предсједништво Босне и Херцеговине дало је зелено свјетло, а тамошњи министар одбране Зукан Хелез потписао је наређење за ангажовање војног хеликоптера.

Мјештанима Жељезног Поља код Жепче од јутрос је забрањен долазак на пожариште због неприступачног терена.

Они су заједно са локалним добровољцима и професионалним ватрогасцима током протекле ноћи гасили пожар на ширем подручју Жељезног Поља.

У Црној Гори ватра под контролом

Сви пожари у Црној Гори су за сада под контролом и не угрожавају људске животе и стамбене објекте, али причињавају одређену штету по екосистем државе, саопштено је из тамошњег Министарства унутрашњих послова (МУП).

Из МУП-а су навели да су тренутно активни пожари у Подгорици у мјесту Радовче, затим у општини Никшић, локалитети Дреноштица, Милојевићи, Коњско, у Даниловграду Горњи Загарач, Студено и Штитово, као и у дијелу цетињске општине Марковина и у приморском региону у општинама Бар и Будва.

Додали су да су пожари у осталим општинама слабијег интензитета и под сталним надзором локалних служби заштите и спашавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана