Горан Рачић: Вишак радника у јавном сектору гута милионе

Маријана Миљић Бјеловук
Горан Рачић: Вишак радника у јавном сектору гута милионе

Јавни сектор има вишак радника и његово реструктурирање могло би бити пут да дођемо до кадра за којим вапи тржиште Републике Српске, рекао је “Гласу Српске” предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић и додао да само у два јавна предузећа на вишак радника годишње оде чак 200 милиона марака.

Рачић је навео и да страни радници имају на крају мјесеца већу зараду на градилиштима од домаћих радника јер имају далеко већи фонд радних сати, али и нагласио да, према његовим сазнањима, истим износом сатнице плаћен је и домаћи и увозни радник на градилиштима у Републици Српској.

ГЛАС: Плате странаца који раде у грађевинском сектору у Српској много су веће него наших радника на тим градилиштима? Шта је довело до тога? 

РАЧИЋ: Страни радници имају много више радних сати него домаћи радници. Они дневно раде и по 12 сати, али и скоро сваку суботу, па и недјељу. Са тог аспекта наши радници имају мања примања, јер имају и нижи фонд радних сати.

ГЛАС: Да ли су таквом политиком на неки начин домаћи радници потцијењени?

РАЧИЋ: Колико знам, истим износом сатнице плаћени су и домаћи и страни радници, само што наши радници имају фонд сати који је стандардан, док страни раде пуно више. Они су типични гастарбајтери.

ГЛАС: Да ли је проблем недостатак кадра на домаћем тржишту?

РАЧИЋ: Имамо ми огроман радни ресурс у јавном сектору и  ако бисмо ушли у процес његовог реструктурирања, дошли бисмо до великог броја радника који би били вишак и који би имали своје мјесто на тржишту рада. Такође, може се очекивати да ће се један дио радника који је отишао у иностранство вратити у земљу. Поред тога, с временом и тај број страних радника који је већ у неком броју овдје присутан и даље ће се појављивати.

ГЛАС: Колике су уопште шансе да услиједи реструктурирање јавног сектора?

РАЧИЋ: То су наше муке. Мислим да годишње на вишак радника у само два јавна предузећа издвајамо око  200 милиона марака.

ГЛАС: На која предузећа  мислите?

РАЧИЋ:  На “Електропривреду” и “Шуме РС”. Дакле, ту годишње оде 200 милиона марака на вишак радника.

ГЛАС: С друге стране, имали смо више апела из “Шума” да им недостаје радног кадра.

РАЧИЋ: Недостају њима радници за извођење радова у шумарству, али зато имају свих других по неколико пута више. Администрација је пребукирана. У процесу дигитализације имамо софтвере који мијењају људе, али ми и даље гомиламо раднике у тим неким службама и структурама које су класичан терет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана