Горан Петронијевић: Стотину правника браниће Додика

Вељко Зељковић
Горан Петронијевић: Стотину правника браниће Додика

БЕОГРАД, БАЊАЛУКА - Уколико Суд БиХ потврди оптужницу против предсједника Српске, биће формиран савјет за одбрану Милорада Додика који ће чинити нека од најпознатијих адвокатских имена из региона, правни стручњаци и међународни експерти.

Потврдио је то за “Глас Српске” београдски адвокат Горан Петронијевић, иницијатор оснивања овог савјета, а идеју је, како је истакао, већ подржало више од 100 стручњака, који су пристали да про боно учествују у овом, како га је назвао - првенствено политичком, а онда квазиправном процесу који је покренуло Тужилаштво БиХ.

- Иза ове иницијативе је стао Центар за обнову међународног права, ког чине готово сви адвокати који су некада учествовали у хашким судским процесима. Ту су и професори права, али има и бивших тужилаца и судија. Главни задатак овог центра, чији сам и ја члан, али и председник, јесте да реагује у оваквим и сличним ситуацијама, када дође до тако очитог кршења међународног права, као што је и сада случај - истакао је Петронијевић додајући да су жељу да буду чланови овог тима одбране, односно савјета за одбрану предсједника Додика, исказали многи адвокати па и Бранко Лукић, Александар Цвејић, Тома Фила и Новица Пековић из Србије, али и Марко Сладојевић из Словеније те Владан Бојић из Црне Горе. 

На питање зашто се одлучио на овај корак, одговорио је да из “неправа” не може никако настати право, али и да непоштовање “неправа” не може бити представљено и означено као кршење права.

- Понашање Кристијана Шмита у БиХ представља једну врсту државног удара. Узурпирао је све три облика власти, законодавну, извршну и судску. Доноси законе, спроводи их и одређује како ће се они тумачити. Надам се да ће Суд БиХ показати барем мало памети и интегритета, али видјећемо у ком ће то правцу ићи. Без обзира на то, ово несумњиво представља својеврсни пуцањ у сопствену ногу. На овај начин они сами су, ту мислим пре свега на одређене послушнике из Сарајева, поново отворили питање међународног статуса Шмита, јер то што га је подржао само део међународне заједнице говори да је он ништа друго до или окупациони руководилац, или колонијални повереник. Шмит нема овлашћења из којих би евентуално могао вући свој легитимитет као високи представник. Њега СБ УН није верификовао и дао му мандат. Зато слободно могу рећи да је Шмит само високи представник у покушају - каже Петронијевић.

Наводи и како вјерује да ће, уколико дође до судског процеса против предсједника Српске, бити откривено много, па и каква је уопште била улога високих представника у БиХ.

- Више су одмагали, него помагали. Након толико година, деценија, у БиХ, нажалост, још није дошло до помирења међу народима, а управо због једне такве западне политике и разних протектора. Њих не интересује судбина БиХ. Гледају само свој интерес и бојим се да такво њихово понашање може изазвати само нове проблеме. Мислим да коначно треба да изађемо из деведесетих - навео је Петронијевић. 

Када би, како каже, морао да резимира читав овај случај, Петронијевић наводи да се друга страна очигледно прерачунала, те да се ради о исхитреном и непромишљеном потезу да се против предсједника Српске подигне оптужница, што ће, како је истакао, отворити Пандорину кутију.

- Друга ствар која је битна јесте инкриминација која се ставља на терет председнику Додику. Заборавили су, свесно, да је он само поступао по законима и Уставу Српске потписујући одлуку коју је НСРС усвојила. И шта је ту чудно или нелегално? Да то није урадио, могао је кривично одговарати. Исто тако, парадоксална ситуација је и када је у питању директор “Службеног гласника”. Подизањем оптужнице против њих двојице од стране Тужилаштва БиХ, а због непримењивања одлука, или боље рећи наредби Шмита, још једном је показано колико је БиХ независна држава, а колико и даље под контролом странаца. Правосудни систем им је само једна од полуга за контролисање и каналисање догађаја онако како су то замислили. Данашње Тужилаштво БиХ није ништа друго до дисциплински орган под контролом НАТО земаља - закључује Петронијевић.

Тужилаштво БиХ подигло је 11. августа и послало Суду БиХ на потврђивање оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића. У Тужилаштву су рекли да их терете за кривично дјело неизвршавање одлука високог представника.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана