Горан Боројевић, начелник општине Кнежево: Припајање Јаворана Бањалуци политичка прича

Данијела Бајић
Горан Боројевић, начелник општине Кнежево: Припајање Јаворана Бањалуци политичка прича

У потпуности разумијемо потребу и жељу становника мјесне заједнице Јаворани да се због саме близине припоје Бањалуци. Међутим, у овом случају ријеч је о политичкој иницијативи која се свјесно спроводи у изборној години са циљем добијања гласова на локалним изборима.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” начелник општине Кнежево Горан Боројевић и додао да је мјесна заједница Јаворани једна од ријетких на подручју ове локалне заједнице која има своју амбуланту, пошту и школу. Нагласио је да је уложено доста новца и у асфалтирање путева, изградњу јавне расвјете, као и рјешавање проблема снабдијевања водом.

- Иако је буџет ове општине социјалан и оптерећен кредитима из претходног периода и даље ћемо настојати да, у складу са својим могућностима, рјешавамо инфраструктурне и друге проблеме у Јаворанима, као и другим мјесним заједницама на нашем подручју - рекао је Боројевић.

ГЛАС: У  случају да дође до отцјепљења Јаворана шта би то значило за Кнежево, с обзиром на то да се годинама прича да би ова општина могла изгубити свој статус?

БОРОЈЕВИЋ: Према посљедњем попису из 2013. године Кнежево броји око 10.000 становника, што је не сврстава у ред општина са најмање становника у Српској. Због тога не постоји могућност да Кнежево изгуби статус општине, нити да дође до цијепања њене територије.

ГЛАС: Шта то општини у овом тренутку највише недостаје?

БОРОЈЕВИЋ: Недостаје нам боља путна инфраструктура којом би се ова општина повезала са Бањалуком, а самим тим и са мјесним заједницама које гравитирају на том потезу. У градском подручју неопходна је изградња нових паркинг-мјеста, дјечијих игралишта, као и санација Центра за културу.

ГЛАС: Шта је све планирано да буде урађено ове године? Који су капитални пројекти у току?

БОРОЈЕВИЋ: С обзиром на то да је буџет наше општине за ову годину социјални он је већином распоређен на текуће обавезе и кредите, тако да у наредним мјесецима нису планирана већа капитална улагања. У наредном периоду захтјевом ћемо се обратити Влади Републике Српске у нади да ће нам одобрити потребна средства која би била искоришћена за реализацију капиталних пројеката.

ГЛАС: Да ли су туристички потенцијали довољно искоришћени?

БОРОЈЕВИЋ: Подручје Кнежева обилује бројним туристичким потенцијалима који су недовољно искоришћени из разлога што су за то неопходна знатна финансијска средства. Оно на чему тренутно радимо јесте заштита и промоција наших природних богатстава.

ГЛАС: Шта се све промијенило за вријеме Вашег мандата у Кнежеву?

БОРОЈЕВИЋ: Као највећи успјех за вријеме мог мандата издвојио бих смањену незапосленост на подручју општине која се огледа у отварању 400 радних мјеста. Осим тога, за то вријеме су урађени и бројни инфраструктурни пројекти као што су асфалтирање путева, од којих је најзначајнији магистрални пут који повезује двије општине, односно Кнежево и Котор Варош. У то бих, такође, сврстао и почетак реконструкције магистралног пута Кнежево - Карановац, асфалтирање локалних путева, изградњу водоводне и канализационе мреже, као и санацију зграде Дома здравља и Центра за социјални рад.

Млади

ГЛАС: Виде ли млади перспективу?

БОРОЈЕВИЋ: Општина Кнежево је као и остале општине у Републици Српској суочена са проблемом одласка младих те се надамо да ће се тај тренд зауставити у наредном периоду и да ће се радити на побољшању положаја младих у нашој локалној заједници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана