Голић: Српска чврсто опредијељена за даљу сарадњу са Русијом

Срна
Голић: Српска чврсто опредијељена за даљу сарадњу са Русијом

БЕОГРАД - Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић изјавила је данас у Београду да Република Српска остаје чврсто опредијељена за даљу сарадњу са Руском Федерацијом и земљама евроазијског блока на економском нивоу.

Голићева је новинарима уочи привредне манифестације "Експо Русија-Србија 2022" рекла да учешће Републике Српске на овом скупу показује опредјељење да се настави сарадња са Русијом, будући да у Српској већ послују одређене руске компаније.

Циљ ове манифестације је, рекла је она, да се продубе даљи пословни контакти са привредницима из Руске Федерације, који би инвестирали на тржиште и пословни простор Репбулике Српске.

"Зашто не рећи, без обзира на притиске, које Република Српска има, рекла бих чак и пријетње санкцијама, наша чврста опредијељеност је даља сарадња са Руском Федерацијом, као што је и до сада била на свим пољима и свим ресорима", нагласила је Голићева која је и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

Она је напоменула да се посебно има у виду енергетски сектор, гасна индустрија, затим културна, образовна и туристичка сарадње, што се и сада практикује путем Представништва Српске које се налази у Руској Федерацији.

Голићева је истакла да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, упркос притисцима, није дозволио да БиХ уведе санкције Руској Федерацији.

"Нисмо их увели и нећемо их ни увести. А то ће омогућити Сарајеву да има нормално снабдијевање енергентима у току зимског периода и гасом и свим другим енергената из Руске Федерације, наранво по повољнијим цијенама него што су сада на тржишту западне Еворпе", каже Голићева.

Голићева каже да пут БиХ јесте ка ЕУ, али да то не значи и угрожавање интереса Републике Спрске, која жели сарадњу и са Руском Федерацијом и свим земљама у окружењу.

Она истиче да је циљ учешћа Републике Српске на овој привредној манифестаицји и да привредници из Српске успоставе сарадњу са партнерима из разних области у Руској Федерацији, која је једна велика држава и која има много заједничког са привредним субјектима који послују и раде у Републици Српској.

"Надам се да ће, након ове привредне манифестације `Експо Русија-Србија 2022`, бити много добрих пословних контаката између наших привредних субјеката и да ћемо врло брзо многе компаније видјети и на простору Републике Српске", рекла је Глолићева.

У београдском хотелу "Метропол" данас је отворен Шести међународни привредни сајам "Експо Русија-Србија 2022" и Шести београдски пословни форум.

Ова привредна манифестација се одржава уз подршку Владе Србије, Владе Руске Федерације, Амбасаде Русије у Србији, Амбасаде Србије у Русији, Трговинског представништва Русије у Србији, Привредне коморе Руске Федерације и Привредне Коморе Србије.

Своје учешће на овој манифестацији потврдила је и Привредна комора Републике Српске и бројни привредници из Српске.

У оквиру Сајма, биће одржана и Конференција на тему: "Сарадња земаља Западног Балкана са земљама Евроазијске економске уније".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана