Голић: Експертска група већ ради на измјенама Закона о легализацији

Srna
Голић: Експертска група већ ради на измјенама Закона о легализацији

БАЊАЛУКА - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да експертска радна група, коју је именовала, већ ради на измјенама и допунама Закона о легализацији бесправно изграђених објеката.

Она је подсјетила да је 2013. завршено орто-фото снимање цијеле Републике Српске које је започето 2012. године. 

Голићева је истакла да ће се посебна пажња посветити одлукама Уставног суда Републике Српске које се тичу предметне тематике, односно правних схватања исказаних у тим одлукама. 

"Свјесни чињенице да у Републици Српској постоји више од 80.000 бесправно изграђених објеката, у потпуности подржавамо све иницијативе за измјену предметног закона, с тим да је приједлог српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да се као референтна година узме 2013. потпуно прихватљив", рекла је Голићева. 

Она је додала да ће посебна пажња бити посвећена дијелу закона који се односи на одређене погодности које могу остварити породице погинулих бораца, ратних-војних инвалида, жене жртве ратне тортуре, те других социјалних категорија. 

"Циљ нам је да измјенама и допунама закона у што већој мјери ријешимо питање легализације бесправно изграђених објеката на територији Републике Српске, те омогућимо свим грађанима Републике Српске да под једнаким условима, у поједностављеној процедури и уз минимална средства ријеше свој животни проблем", рекла је Голићева. 

Она је напоменула да ће приједлог овог закона прије упућивања у процедуру бити усаглашен са Савезом градова и општина Републике Српске. 

Голићева је подсјетила да је на Додикову иницијативу да се проблем легализације и урбане интеграције у простор бесправно саграђених објеката у Републици Српској приведе крају, Министарство од градова и општина Републике Српске тражило информацију о ефектима примјене важећег закона о легализацији бесправно изграђених објеката, који је у примјени од 2018. године. 

"Додик је у својој иницијативи предложио да се ураде измјене Закона о легализацији, како би се сви бесправни објекти који се могу идентификовати на орто-фото снимку Републике Српске из 2013. године, сматрали легално изграђеним", рекла је Голићева и истакла да је ранија иницијатива градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића да се у овом граду легализују сви бесправни објекти изграђени до 2004. године била потребна, али да се право на легализацију не може ограничити само на једну локалну заједницу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана