Гогановић: Земља није у МАП-у и није на улазним вратима НАТО-а

Срна
Гогановић: Земља није у МАП-у и није на улазним вратима НАТО-а

САРАЈЕВО - Изјавом директора Одјељења за безбједносну политику и партнерство НАТО-а Џејмса Мекија да БиХ није потписала Акциони план за чланство (МАП) и није на улазним вратима НАТО-а, негирани су и наводи политичког Сарајева о НАТО интеграцијама, који су неодговорним и неутемељеним изјавама и довели до прекида сарадње са НАТО-ом, изјавио је Срни замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић.

Он је истакао да је Меки потврдио наводе представника Републике Српске да БиХ није спремна да постане чланица НАТО-а и напоменуо да БиХ може и мора функционисати на договору два ентитета и три народа, како је то и дефинисано Дејтонским споразумом.

Гогановић сматра да је кључна реченица Мекија била да је МАП инструмент који је БиХ одобрио НАТО и да та понуда остаје отворена.

-Сама чињеница да та понуда остаје отворена значи да нисмо ушли у МАП процес и да радимо по програму реформи, али ни то не значи да ћемо постати чланица НАТО-а - истакао је он.

Меки је у интервјуу Срни прошле седмице рекао да НАТО не инсистира да било која земља постане чланица савеза и да захтјев за чланство представља суверену одлуку сваке од држава.

-Није заиста на НАТО-у да одреди интерне процедуре унутар БиХ и одлучује да ли ће земља бити чланица или не Сјеверноатлантског савеза. То је унутрашње питање БиХ да одлучи у оквиру политичких разговора - рекао је Меки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана