Гогановић: Политички представници Српске обустављају сарадњу са НАТО

Срна
Гогановић: Политички представници Српске обустављају сарадњу са НАТО

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Политички представници Републике Српске у Министарству одбране БиХ и Комисији за сарадњу са НАТО обуставиће сарадњу са тим војним савезом, што није хир већ политички одговор, изјавио је данас замјеник министра одбране Александар Гогановић.

Гогановић је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву рекао да ће то бити учињено у наредном периоду у складу са инструкцијама највиших званичника Српске и да нису срећни због тога, али да је то политички одговор свима који крше Устав БиХ.
-Дејтонски мировни споразум јасно је дефинисао да се све одлуке морају доносити у складу са договором два ентитета и три народа. Наметање НАТО интеграција као главног спољно-политичког циља није званично усвојена политика на нивоу БиХ - нагласио је Гогановић.

Према његовим ријечима, за овај потез искључиво су одговорни министар одбране БиХ Зукан Хелез и остали политички представници “тројке”.

-Позивам све релевантне представнике политичких партија из Сарајева да промијене досадашње политичко дјеловање, да покушају да разговарају са политичким представницима у Републици Српској како би се о питању сарадње са НАТО савезом, вратили у оквире који су функционисали у претходном периоду - навео је Гогановић.

Гогановић је јасно и недвосмислено истакао да у потпуности подржава све што су предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изнијели на конференцији за медије у Бањалуци, те сматра да је обавеза свих именованих и изабраних функционера на нивоу БиХ да слиједе дефинисану политику.

Говорећи о Министарству одбране и Оружаним снагама, Гогановић је навео да је ријеч о комплексном и сложеном систему, али и детаљно прописаном и јасно дефинисаном систему, процедурама и надлежностима.

Указао је да Хелез често у јавним наступима и дјеловањем у Министарству одбране излази из оквира законских одредби и законом дефинисаних надлежности, те да је зато принуђен да на њих укаже јер не жели да учествује у кршењу закона и урушавању система одбране у БиХ, те антидејтонском дјеловању.

Гогановић је нагласио да одређене поступке и изјаве Хелеза сматра најблаже речено непримјереним и да нарушавају међуљудске односе у Министарству одбране, који су годинама грађени и успостављани.

Гогановић је подсјетио и да потезе Хелеза коментаришу највиши политички представници Републике Српске, превасходно предсједник Милорад Додик.

-Хелез је у више наврата, претпостављам ради властите политичке промоције, узимао себи за право да на непримјерен начин коментарише и прижељкује политички пад Додика. Посматрано са аспекта основне политичке културе и коректности, јасно је да такве активности нису примјерене - рекао је Гогановић.

Гогановић је нагласио да је немогуће пронаћи његову изјаву у којој прозива бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића или предсједника СДП-а Нермина Никшића.

Хелеза је оптужио да у Министарству одбране покушава да уведе незакониту нову праксу, односно да у оквиру система одлучивања жели да умањи значај и незаконски изостави да се на сваку одлуку министра мора дати сагласност оба замјеника министра.

Он сматра да су такви покушаји унапријед осуђени на пропаст, истакавши да не жели учествовати у таквим незаконитим активностима, те да је дужан да јавност обавијестим о њима.

Према његовим ријечима, уводи се пракса да једнонационалне делегације које у име Министарства одбране иду у иностранство, које су по правилу састављене искључиво од представника бошњачког народа, као што је то било у последња два случаја када је Хелез ишао у Брисел, односно у Вашингтон.

Гогановић је навео да оно што Хелез тренутно ради није примјерено, нити је у складу са Законом о одбрани нити у духу стварања добрих међунационалних односа, јер се шаље порука да Министарство и Оружане снаге припадају искључиво бошњачком народу, а да су друга два народа ту сувишна и да их нико ништа не пита.

Рекао је да му је из кабинета министра речено да неће бити члан ниједне делегације, јер заступа став сарадње са НАТО-ом, а не Хелезов лични и политички став о НАТО интеграцијама.

Коментаришући изјаве Хелеза у Вашингтону у којима је самоиницијативно износио ставове БиХ о НАТО-у, Гогановић је рекао да је Предсједништво БиХ врховни командант и да без њиховог одобрења није могуће одржати војну вјежбу на територији БиХ јер би то било урушавање суверенитета, те противуставно одузимање надлежности Предсједништва, што је на самој граници да се упореди са државним ударом.

-Позивам све релевантне факторе да оштро осуде овакве потезе - навео је Гогановић и напоменуо да је посебно скандалозна изјава и самоиницијативни позив Хелеза да америчке оружане снаге са једном јединицом буду присутне у БиХ до њеног уласка у НАТО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана