Гогановић одбио да се састане са Дохертијем због некоректних изјава

Срна
Гогановић одбио да се састане са Дохертијем због некоректних изјава

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Замјеник министра одбране БиХ Александар Гогановић одбио је да се састане са британским министром за Европу Лиом Дохертијем због његове изјаве да се током посјете БиХ не намјерава састати ни са једном од двије особе које су на “црној листи” Велике Британије.

Реагујући на ову изјаву британског министра којом недвосмислено алудира на предсједника Републике Српске Милорада Додика и на српског члана и предсједавајућу Предсједништва БиХ Жељку Цвијановић, Гогановић је рекао Срни да је Дохертијева изјава крајње некоректна, недемократска и антидејтонска јер се њом негира изборна воља грађана Републике Српске, који су на општим изборима у октобру прошле године изабрали предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ.

-Онај ко искључује могућност политичког дијалога са легално изабраним и легитимним представницима српског народа, једног од три конститутивна народа у БиХ, односно са изабраним представницима Републике Српске, сигурно не доприноси изградњи мира и стабилности и рјешавању свих отворених питања у БиХ, али и њеној европској перспективи. Нажалост, још једном се показало, у политичкој и дипломатској пракси, да Велика Британија и њене дипломате немају добре намјере према грађанима Републике Српске. Желим да ми докажу да гријешим, да ме демантују, покажу и докажу да вјерују у дејтонску БиХ и да и они, као и ја, заговарају дијалог а не санкције које нису у духу демократије - поручио је Гогановић.

Он је истакао да је за Републику Српску императив мир, стабилност и развој БиХ који је могућ једино кроз дијалог, а никако кроз монолог, а још мање санкцијама.

-Санкције су уведене наводно због акција које угрожавају мир и стабилност у БиХ а чињеница је да су то биле само реакције, легитимно изабраних представника из Републике Српске у оквиру закона и Дејтона, на акције појединаца из политичког Сарајева, које су угрожавале мир, стабилност и постојање БиХ. Став изабраних и именованих представника из Републике Српске је да желимо градити дејтонску и европску БиХ, уз уважавање интереса сва три народа и два ентитета - нагласио је Гогановић.

Гогановић је позвао да се заборави на недемократске акције и да санкције оставе у прошлости, да се окрене будућности, дијалогу и грађењу европске БиХ, након чега ће први, како наглашава, угостити све британске дипломате у Министарству одбране у Савјету министара.

Влада Велике Британије 11. априла прошле године увела је санкције тадашњем српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић, које се односе на забрану уласка и приступ, односно коришћење имовине коју евентуално имају Великој Британији, због неутемељинх оптужби да угрожавају мир и стабилност у БиХ, те да подстичу сецесију Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана