Гогановић: Нема сагласности ни на једну одлуку министарства одбране

Срна
Гогановић: Нема сагласности ни на једну одлуку министарства одбране

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Замјеник министра одбране БиХ Александар Гогановић подржао је предсједика Републике Српске Милорада Додика и истакао да ни на једну одлуку из овог министраства, која буде упућена у Савјет министара, неће дати сагласност.

Гогановић је рекао Срни да Хелез износи неистине у јавни простор и тиме нарушава безбједносну ситуацију у БиХ што је апсолутно супротно ономе што би челни људи система одбране требало да раде.

Он је рекао да од почетка мандата упозорава на штетно понашање и дјеловање министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза који својим одлукама урушава систем и ствара лоше међуљудске односе, а јавним наступима шири страх и панику међу грађане БиХ и урушава Дејтонски мировни споразум.

- Нагласио бих да је систем одбране најосетљивији систем у Савјету министара, управо из тог разлога је и једино министарство које поред министра има и два замјеника - навео је Гогановић.

Према његовим ријечима, Хелез је више пута користио систем одбране за скупљање јефтиних политичких поена.

-Упозоравао сам га више пута да систем одбране не смијемо користити у политичке сврхе. Нанио је велику штету систему одбране, самој БиХ али и себи. Надам се да ће због његових антидејтонских потеза одговарати како не би дошло до непоправљиве штете у систему одбране - рекао је Гогановић.

Он је подсјетио да је у априлу донио и одлуку о прекиду сарадње са НАТО савезом због изјава министара одбране и да је Хелез допринио лошим односима БиХ и НАТО савеза, а мјесецима је блокирао доношење генералске структуре и упућивање имена нових генерала ка Предсједништву БиХ.

Гогановић је навео да ће у понедјељак, 27. новембра, на сједници Предсједништва БиХ једино српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић гласати за, а да ће, како незванично сазнаје, друга два члана бити портив именовања нових генерала само из разлога што на мјесто начелника Заједничког штаба треба доћи генерал из реда српског народа.

-Уколико се то деси, политичко Сарајево ће сносити одговорност за стање у систему одбране и нарушене међуљудске и међуетничке односе у Оружаним снагама БиХ. Једниставно Хелез није дорастао функцији - закључио је Гогановић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ниједна одлука из сектора одбране неће проћи Савјет министара док је Зукан Хелез министар.

Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је да Хелез својим причама шири лажи.

-То је прича коју су научили и пошто је усмјерена против Срба вријеме је да дјелују. Мало сутра ћете дјеловати - рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана