Гогановић: Хелез у тајности потписао уговор са кадетом који се није руковао са Танеровом

Срна
Гогановић: Хелез у тајности потписао уговор са кадетом који се није руковао са Танеровом

САРАЈЕВО - Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез у тајности је потписао уговор са кадетом из БиХ који је на Терезијанској војној академији одбио да се рукује са министром одбране Аустрије Клаудијом Танер јер је жена, потврдио је Срни замјеник министра одбране Александар Гогановић.

Гогановић је рекао да му је његов шеф кабинета јутрос пренио информацију да је Бењамин Фукеља још у понедјељак потписао уговор са Министарством одбране и од тада је званично припадник Оружаних снага БиХ у почетном официрском чину, потпоручник.

Он је указао да је све урађено у тајности, јер када се потписују уговори организује се и свечана церемонија којој, као замјеник министра, и он присуствује.

Гогановић је оцијенио да за Фукељин чин у Аустрији не постоји никакав изговор и да овај уговор може оставити кобне посљедице у будућности, те је изразио жаљење што је Хелез изабрао овај приступ.

„Поручивао сам Хелезу јавно, али и преко свог кабинета да би било коректно да о овом питању засиједа стручни колегијум унутар Министарства одбране, који постоји да би рјешавао овакве ситуације. На стручни колегијум позовемо три вјерске службе да бисмо чули и њихово мишљење и шта они предлажу да се уради“, истакао је Гогановић.

Он је оцијенио да је ово лоша порука свим припадницима Оружаних снага, али и међународним партнерима.

Према његовим ријечима, у Министарству одбране свима су загарантована вјерска права и слободе, али се исто тако улажу велики напори како би се развијала толеранција и међусобно уважавање.

„Тако подижемо свијест о родној равноправности“, појаснио је Гогановић.

На Терезијанској војној академији у Аустрији у уторак, 1. октобра, током свечаности пријема нових официра у аустријске оружане снаге, бошњачки официр је одбио да се рукује са Танеровом јер је жена, а овај чин је „оправдао“ својим вјерским увјерењима.

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез није се јављао на телефонске позиве агенције СРНА како би дао свој коментар на овај инцидент који би могао да угрози сарадњу БиХ и Аустрије, нити је одговорио на упит прослијеђен ресорном министарству.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана