Гогановић: Хелез да поштује устав и да обрати пажњу на политичку културу

Срна
Гогановић: Хелез да поштује устав и да обрати пажњу на политичку културу

САРАЈЕВО - Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић позвао је министра одбране Зукана Хелеза, поводом његове изјаве да “умишљене величине неће омести пут БиХ у НАТО”, да поштује Устав БиХ и да у обраћањима више пажње посвети политичкој култури.

Гогановић је упитао Хелеза да кога је мислио када је говорио о “умишљеним величинама”, наводећи да га, ако је мислио изабране званичнике Републике Српске и њене функционере, мора упозорити да у јавним обраћањима убудуће више пажње посвети политичкој култури, када помиње легалне и легитимне представнике Српске којима је народ на протеклим изборима пружио масовну подршку.

Када је ријеч о Хелезовом коментару да “они могу само да причају, а ми радимо свој посао и БиХ ће бити чланица НАТО”, Гогановић је подсјетио колегу да је Програм реформи једногласно усвојило Предсједништоа БиХ једногласно и да је у њему јасно дефинисана “сарадња са НАТО”, а избачена формулација “интеграција у НАТО”.

Гогановић је рекао Срни да то како ће “они радити свој посао” Хелез само може да говори у име своје политичке партије, никако у име Министарства одбране као јединог министарства у Савјету министара које има министра и два замјеника који све одлуке морају доносити у сагласности.

“За спољну и одбрамбену политику надлежно је Предсједништво БиХ, те у складу с тим инсистирам да ми у Министарству одбране морамо спроводити њихову политику, јер би све остало било противуставно и антидејтонски, у чему ја као друштвено-одговорна особа не желим да учествујем. Од колеге Хелеза једино тражим да поштујемо законе и да не ђелујемо антиуставно”, истакао је Гогановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана