Годишњица страдања Срба у Поткозарју: Невине жртве усташког покоља отргнути од заборава

Срна
Невине српске жртве усташког покоља у Поткозарју  отргнути од заборава
Foto: Срна | Невине српске жртве усташког покоља у Поткозарју отргнути од заборава

БАЊАЛУКА - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ања Љубојевић рекла је данас у Поткозарју, гдје је обиљежена 81 година од усташког покоља више од 600 Срба, да традиција његовања сјећања на невине жртве страдале од усташке руке мора бити настављена и да се мора чувати Српска као гарант опстанка и слободе српског, али и осталих народа на овим просторима.

“Мора се наставити ова традиција да не би заборавили шта нас може дочекати у будућности ако изгубимо Републику Српску. Морамо бити свјесни ситуације у којој се данас налазимо”, рекла је Љубојевићева новинарима.

Она је поручила да се мора чувати Република Српска, као гарант опстанка и слободе српског, али и свих народа који желе мир и слободу на овим просторима.

 

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић рекао је да је у времену када се немилосрдно врши ревизија историје, када жртве постају злочинци, а злочинци жртве, неопходно успоставити културу сјећања и памћења.

Он је навео да ће Републички центар подржати активности које се у спроводе у мјесној заједници Поткозарје, како би се трајно обиљежило страдања невиних српских цивила на том подручју, те најавио да ће се у наредном периоду организовати округли столови и да ће се учинити све да се ове невине жртве отргну од заборава.

Предсједник Удружења грађана “Козара” Зоран Милаковић рекао је да је прије двије године покренута иницијатива за изградњу спомен-обиљежја невино страдалима које ће садржати имена свих страдалих у покољима, те да су одређени радови почели.

Градски менаџер Бојан Кресојевић рекао је да ће изградња спомен-обиљежја, заједно са уређењем, коштати више од 300.000 КМ, те да је Град дао свој допринос од 130.000 КМ.

У бањалучкој мјесној заједници Поткозарје данас је обиљежена 81 година од покоља више од 600 Срба, међу којима и 178 дјеце, које су усташе убиле у селима Ивањска и Пискавице.

Тим поводом у Храму Покрова Пресвете Богородице служени су литургија и парастос. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана