Годишњица: Другој крајишкој бригади одбрана отаџбине била на првом мјесту

Д.Б.
Годишњица: Другој крајишкој бригади одбрана отаџбине била на првом мјесту

БАЊАЛУКА - Полагањем вијенаца и служењем парастоса за 231 погинулог борца сутра ће у Меморијалном центру Друге крајишке бригаде Војске Републике Српске (ВРС) у бањалучком насељу Раковачке баре бити обиљежене 33 године од њеног формирања.

Друга крајишка бригада је, истакао је ратни старјешина и потпредсједник Удружења њених бораца Владимир Шеварика, понос Српске, јер дала је много тога да би наша Република живјела. Позивајући све породице погинулих бораца Друге крајишке  бригаде, ратне војне инвалиде, чланове, представнике републичких и градских институција и све друге да дођу на обиљежавање, како би сви заједно са почетком у 11.30 часова још једном одали дужну пошту погинулим саборцима, Шеварика је евоцирао успомене.

Према његовим ријечима, на ратном путу дугом 3.500 километара од западне Славоније, коридора живота, градачачког, орашког, добојског, сарајевског, влашићког, гламочког и бихаћког ратишта, па све до Мањаче, кроз бригаду је прошло више од 23.000 бораца, а живот за Републику Српску дао је 231 борац.

- Нама је припала та част да на том путу завршимо на Мањачи и да бранимо Бањалуку 1995. године. И све приче политичара падају у воду. Имали смо толику снагу да усташе и муслиманска војска нису могле проћи - присјећа се Шеварика.

Друга крајишка бригада имала је, прича он, 1.600 рањених бораца, од којих 750 ратних војних инвалида од прве до четврте категорије, док се три борца ове бригаде воде као нестали.

- У западној Славонији послије првих погибија сабораца кроз причу у рововима сами себи смо дали завјет да они који преживе морају једног дана да овјековјече оне који погину. Наши припадници су на Дан бригаде истовремено и тужни и поносни. Најтеже је прићи породицама погинулих, евоцирати успомене на те хероје. Уз традиционални војнички пасуљ достојно ћемо се сјетити ратног пута наше бригаде - казао је Шеварика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана