Тужилаштво годину нијемо на “Сарајево сафари”

Маријана Миљић Бјеловук
Тужилаштво годину нијемо на “Сарајево сафари”

БАЊАЛУКА - Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић скоро годину дана од слања кривичне пријаве на адресу Тужилаштва БиХ против режисера филма “Сарајево сафари” Мирана Зупанича није добио никакву повратну информацију да ли су преузете било какве радње у вези са провјерама његових навода.

Ћосић је тачно 14. октобра прошле године поднио кривичну пријаву због ширења расне и вјерске мржње против Зупанича, који је, како каже, гнусне лажи и измишљотине упаковао у филм под називом “Сарајево сафари”. Пријава је поднесена и против организатора AJB DOC Филм фестивала, на којем је поменути филм приказан.

- До данас нисам добио никакву повратну информацију па ни да су пријаву запримили, а камоли да је разматрају и спроводе било какве радње по питању провјера. Апсолутно ништа - рекао је “Гласу” Ћосић.

Све то потврђује, наглашава Ћосић, да оно што стиже са стране Републике Српске и њених институција, буде занемарено и стављено по страни на нивоу правосудних институција БиХ.

- Нико неће да узме такве предмете у разматрање, јер вјероватно се воде тиме да могу доћи до тачних података. Конкретно у случају подношења пријаве против Зупанича може се доћи до сазнања да су наше сумње основане. Све та прича искоришћена је за дневно-политичке сврхе да се уведе само нови термин како је дио Војске Републике Српске наводно организовао снајперски лов на људе по Сарајеву. То је био филм за једнократну употребу - поручио је Ћосић.

Када је неко из Српске након приказивања филма, наводи Ћосић, рекао: “Хајде да видимо шта се дешава”, сви редом су заћутали и тиме послали јасну поруку да неће преузимати било какве радње када је ријеч о провјерама из Републике Српске.

- Изненадило би ме да сам добио било какву повратну информацију од стране Тужилаштва и Суда БиХ. Они су ефикасни само када су у питању предмети против Срба. Не дај Боже да тај суд пресуди нешто што говори да су Срби били жртва у претходном рату и да су над њима чињени злочини или су, као у случају филма “Сарајево сафари”, неправедно и неаргументовано приказани - закључио је Ћосић.

На питања “Гласа Српске”“ које смо послали Тужилаштву БиХ да ли су и које радње предузели када је ријеч о кривичној пријави коју је Ћосић поднио против Зупанича и организатора фестивала јуче нисмо добили одговор.

Филм “Сарајево сафари” подигао је велику буру у јавности, јер је фокус стављен на богате стране “снајпер туристе” који су, према наводима аутора, плаћали да током посљедњег рата у БиХ са положаја Војске Српске пуцају по цивилима у Сарајеву. Филм је приказан у септембру 2022. године, а бројни представници Српске су, када су изашли на видјело поједини детаљи из Зупаничевог филма, подвукли да је ријеч о највећој измишљотини са само једним циљем - да се поново скрене пажња на Сарајево пласирањем теме која ће шокирати јавност те да је ишта од тога тачно, до сада би се појавило у судским предметима пред домаћим и страним судовима.

Београд је, како је навео Зупанич, који је и сценариста филма, био почетна станица за “авантуристе” који су кретали у сафари лов на људе, а жртве су били цивили. Тврди и да су, према неким свједочењима, у организовању “сафарија” учествовали и појединци из редова Војске Српске и Војске Југославије, али на многа питања, ипак, није имао одговор, већ само претпоставке. У једном од првих интервјуа у којем је причао о филму истакао је да не зна колико је људи учествовало у тој, како каже, “игри убијања” ни ко је у томе учествовао, додавши да им није била намјера идентификација конкретних људи, јер им, како је рекао, с обзиром на деликатност теме те информације нису ни биле доступне.

Слободарски народ

Љубиша Ћосић је и приликом подношења кривичне пријаве рекао да нико нема право да етикетира Србе на начин како је то учинио словеначки режисер у свом филму, али и да је без икаквих доказа наставио харангу којој је српски народ неправедно изложен три деценије.

- Наш народ није злочиначки и агресорски, него слободарски, народ који је увијек само бранио себе и своје право на постојање - казао је тада Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана