Годину дана од расписивања потјернице: Махмуљин није игла да нестане

Маријана Миљић Бјеловук
Годину дана од расписивања потјернице: Махмуљин није игла да нестане

САРАЈЕВО - Од бившег команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина ни након скоро годину дана од расписивања међународне потјернице нема трага, а представници Српске наводе да не постоји воља да он буде приведен пред лице правде и да одслужи и ону малу казну на коју је осуђен.

Махмуљин, који је осуђен за злочине над српским цивилима и војницима у Возући и Завидовићима, након изрицања пресуде побјегао је у Турску, гдје наводе да још нису утврдили његову локацију иако им је послата замолница Суда БиХ за његово изручење.

У Министарству правде БиХ речено је да су у септембру дипломатским путем од правосудних тијела Турске обавијештени да локација Махмуљина “још није утврђена”.

Суд БиХ подсјећа да Махмуљин није ступио на издржавање казне затвора 6. децембра 2022, а према посљедњој информацији коју имају, он се налази у Турској на лијечењу.

- Доставио је медицинску документацију клинике из Турске, а Суд нема информације да ли је осуђени завршио са лијечењем. Према посљедњој информацији коју је Суд БиХ добио од Турске, осуђени Махмуљин није још лоциран у Турској - навели су из Суда БиХ који је крајем новембра прошле године издао наредбу за расписивање међународне потјернице за Махмуљином.

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић наводи да је Махмуљин управо уз помоћ Суда БиХ, али и лидера СДА Бакира Изетбеговића побјегао у Турску.

- Он никада више неће доћи у БиХ и крочити на тло ове земље. Дакле, неће никада бити иза решетака и одслужити срамно малу казну коју је добио. Махљуљин је два пута награђен, једном малом пресудом за злочин који је починио, а други пу­т тиме што му је пружена шанса да оде из земље, односно побјегне у Турску - казао је “Гласу Српске” Којић.

Нагласио је да кадрови СДА бјеже у Турску те да је питање ко је сљедећи који ће се тамо скрасити.

- Они који су до лаката упрљали своје руке бјеже тамо. Имали су састанке они који представљају БиХ са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом. Зашто га нису питали гдје је он? Није он кутија шибица или игла да нестане. Не постоји воља да он буде приведен пред лице правде - казао је Којић и додао да је највећа рак-рана БиХ управо Суд БиХ јер је све оне који су убијали Србе награђивао.

Суд БиХ је крајем априла 2022. године осудио Махмуљина на јединствену казну затвора од осам година за злочине почињене 1995. године у Возући и Завидовићима. Та пресуда је изречена након обновљеног суђења, када је уважена жалба одбране на првостепену пресуду којом је Махмуљин осуђен на десет година затвора јер није спријечио и казнио злочине које су починили припадници одреда “Ел муџахедин”, јединице из састава Трећег корпуса, а којима је био директно надређен.

Шта ће бити с пресудом

Експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић недавно је изјавио да је у Уставном суду БиХ договорена неопходна већина која ће поништити правоснажну пресуду ратном злочинцу Сакибу Махмуљину.

Позивајући се на поуздане изворе блиске тој правосудној институцији, Галијашевић је рекао да ће Уставни суд БиХ наложити ново суђење које би “овај пут поштовало људска права Махмуљина”, а која је Суд БиХ “кршио масовно” у вођењу тог предмета.

- За самог Махмуљина је припремљен начин избјегавања одговорности за све тешке ратне злочине за које је несумњиво одговоран - казао је тада Галијашевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана