Глишић: Америчко образложење санкција - "смоквин лист"

Срна
Глишић: Америчко образложење санкција - "смоквин лист"

БЕОГРАД - Адвокат и оснивач Народне мреже Владан Глишић рекао је да образложења САД за увођење санкција појединцима из Републике Српске и Србије због неке врсте сарадње са Руском Федерацијом представљају "смоквин лист" који треба да покрије голотињу америчког уплитања у унутрашње послове Србије и Српске.

Коментаришући санкције уведене министру Петру Ђокићу, функционеру СНСД-а Сави Цвјетиновићу, шефу Представништва Републике Србије у Москви Душку Перовићу, као и лидеру Српске деснице Миши Вацићу и предсједнику Српске народне партије Ненаду Поповићу, Глишић је оцијенио да су Американци за тим посегнули како би прекрили покушаје негирања Републике Српске и стављања Србије под одређени протекторат.

-То је наставак америчког притиска поготово према Републици Српској и њеном руководству, које је је показало много више достојанства и храбрости у супротстављању политичком Западу и њиховој окупацији ових простора, објасни да не смије да се одупире, због чега САД траже личности којима би могли да наметну санкције и на тај начин остваре своје циљеве - рекао је Глишић.

Он је истакао да се америчке санкције, укључујући и оне које су раније наметнуте руководству Републике Српске и појединим функционерима Србије, уводе без одлуке Савјета безбедности УН, што је, како каже, агресивна мјера према једној држави и њеним држављанима.

-Дакле, ако је то агресивна мера, то значи да је то једна врста ратног деловања против наших народа и држава. Онда би, да је среће, Србија требало да предузме неке мере према грађанима САД, од којих су многи прекрпшили сва правила пристојности и коректног односа према српском народу - навео је Глишић.

Он каже да не зна зашто Министарство спољних послова Србије бар неке од антисрских лобиста у САД не стави на списак санкција.

-Јесте да то изгледа као једна врста нерационалне одлуке. Међутим, ово време у којем сада живимо није време када се треба склањати и савијати. Ако се више савијате и склањате, све вас више газе - поручио је Глишић.

Према његовом мишљењу, понашање предсједника Републике Српске Милорада Додика је најбољи примјер да се може понашати достојанствено и храбро.

-Додик показује да нема потребе да се више савијамо пред онима који су нарушили интегритет и суверенитет Србије и који стално атакују на Српску. Они су признали НАТО картелску државу на Косову. Не треба се склањати онима који су извршили агресију на нашу земљу - нагласио је Глишић.

Према његовој оцјени, у наредном периоду се може очекивати да САД, осим личних санкција од Стејт департмента, наставе даљу агресију према Србији и српском народу.

-За сада они су увели санкције појединцима, али ја мислим да они имају намеру да санкционишу цео народ и наше државе и да понове злочине које су чинили у прошлости. Зато би морали да се ментално спремимо за отпор, а онда и на свим другим нивоима да тражимо савезнике који у том отпору треба да нам помогну - оцијенио је Глишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана