Главаш, умјесто у затвору, на одмору у Грудама

Вељко Зељковић
Главаш, умјесто у затвору, на одмору у Грудама

БЕОГРАД - Поновни долазак Бранислава Главаша у БиХ након што је недавно у Хрватској осуђен за ратни злочин над српским цивилима говори о томе да се у БиХ безбједно осјећа свако ко је чинио злочине над Србима.

Истакао је ово правник Огњен Тадић наводећи како је та чињеница суштински разлог због којег се Срби већ три деценије не осјећају сигурно у БиХ. Према његовим ријечима, Главаш никада не би ни био осуђен, као ни остали ратни злочинци које је Хрватска прикрила, да се у једном тренутку није агресивно супротставио тада владајућој политици.

- Малтретирање јавности у вези са Главашевим случајем суштински служи да се пошаље порука свима који су му слични да неће имати мира уколико се супротставе власти и измиле из злочиначких јазбина - оцијенио је Тадић.

Коментаришући вијест да је Главаш искористио то што има и држављанство БиХ те да на “одмор” дође у Херцеговину, избјегавајући на тај начин евентуално служење затворске казне за почињене ратне злочине, директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац каже да га ова вијест није нимало изненадила.

Истиче да се могло очекивати да ће некадашњи господар живота и смрти у Осијеку након што му је у Хрватској изречена првостепена пресуда од седам година затвора, поново побјећи у БиХ.

- Предсједник Судског вијећа направио је пропуст тиме што му није одмах одредио истражни затвор. Овако му је омогућио, можда и свјесно, да може побјећи у родну Херцеговину, јер је тамо обновио кућу. Он сада може уживати у пензији - наводи Штрбац.

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић сматра да би српски министри требало да актуелизују Главашево хапшење и његово враћање у Хрватску, гдје је неправоснажно осуђен на седам година затвора.

- Док год се овакве ствари буду дешавале, српске жртве неће имати мира и неће дочекати правду, јер и Тужилаштво и Суд БиХ, а сада видимо и хрватско правосуђе, раде по истој мантри да злочини над Србима немају тежину, да убице и налогодавци “немају имена” - нагласио је Којић.

Додаје како га све неодољиво подсјећа на случај одбјеглог генерала такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина, који је након изрицања пресуде побјегао у Турску на “лијечење”

- Брине ме чињеница што се све дешава у срцу Европе. Хрватска је чланица ЕУ, а дозволила је да он тек тако изађе из земље - поручио је Којић.

Главаш је на свом “Фејсбук” профилу објавио да је напустио Хрватску и отишао у БиХ. Додао је и како има двојно држављанство, поред хрватског и пасош БиХ те да након изречене пресуде више не жели живјети у Хрватској. “Означио” је и ако се тренутно налази у Дриновцима код Груда. Ово није први пут да он бјежи у БиХ. Први пут десило се то 2009. године, када је у БиХ дошао прије изрицања прве пресуде.

Седам година

Жупанијски суд у Загребу је на поновљеном суђењу у случајевима “Селотејп” и “Гаража” 27. октобра ове године неправоснажно осудио Главаша на седам година затвора за ратне злочине над Србима у том граду 1991. године. Главашу тада није одређен истражни затвор због одлуке Уставног суда из 2015. године, према којој је већ одслужио дио казне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана