“Гласова” анализа уочи предсједничких избора у Црној Гори: Енигма Мандић или Милатовић

Вељко Зељковић, Милош Васиљевић
“Гласова” анализа уочи предсједничких избора у Црној Гори: Енигма Мандић или Милатовић

БАЊАЛУКА - У трци за новог предсједника Црне Горе на изборима који ће се одржати у недјељу, 19. марта, седам је кандидата и једино што је готово извјесно јесте то да ће доћи до другог круга гласања, у ком би предсједнику ДПС-а Милу Ђукановићу на црту могли изаћи или лидер Демократског фронта Андрија Мандић или кандидат Покрета “Европа сад” - Јаков Милатовић.

Сматрају ово саговорници “Гласа Српске”, наводећи да ниједан од седам кандидата у првом кругу ових избора не може добити више од 50 одсто неопходних гласова да би се могла прогласити коначна побједа. Указују да све анализе и истраживања јавног мњења говоре да ће Ђукановић у првом кругу највјероватније освојити највише гласова, али недовољно за коначну побједу. Стога, у зависности ко ће њему бити противкандидат у другом кругу, биће много јасније и какве су му шансе да и у наредних пет година буде на челу државе. Према ријечима политичког аналитичара и професора са Филозофског факултета у Бару Стефана Ђукића, ово је у неку руку и квалификациона утрка за пул позицију, за ону главну, парламентарне изборе, који би требало да се одрже током ове или наредне године.

- Ови предсједнички избори су можда и најбољи тест да се види гдје се ко налази. Да се испита јавно мњење и расположење међу грађанима. Зато имамо и оволики број кандидата. Када су у питању евентуални резултати ових избора, други круг је готово извјестан, а ко би могао на црту лидеру ДПС-а, који је вјероватно сигуран, да ли ће то бити Мандић или Милатовић, стварно је тешко и незахвално прогнозирати. То нико са стоодстотном сигурношћу не може тврдити - каже Ђукић.

Наводи да разна истраживања показују да би Ђукановић имао велике шансе за побједу уколико би у другом кругу за противника имао Мандића, али и да то треба узети с резервом, баш као и она да би Милатовић био далеко озбиљнији такмац актуелном предсједнику Црне Горе.

На питање шта би могло одлучити ове изборе, Ђукић наводи да то зависи од тога колико ће Ђукановићев противкандидат у другом кругу имати снаге и умјешности да мобилише идеолошки подијељене гласаче кандидата који су испали из ове трке. Каже и да одлука Ђукановића који је као лидер ДПС-а дуже од тридесет година наизмјенично на функцији премијера и предсједника државе, да буде кандидат на овим изборима, показује да он сигурно има своју рачуницу коју не треба олако схватити.

- Да је у игри остао Милојко Спајић, као кандидат Покрета “Европа сад”, а чију кандидатуру је Државна изборна комисија одбила да потврди, вјерујем да Ђукановић не би улазио у све ово. О томе, између осталог, говоре и неке његове претходне изјаве о политичкој пензији. Мислим да је он био свјестан да би га Спајић највјероватније побиједио те није своју каријеру хтио завршити поразом. Када је је Спајић “испао”, лидер ДПС-а је процијенио да има реалне шансе да избори још један петогодишњи мандат - каже Ђукић.

С њим је сагласан и политички аналитичар из Никшића Лука Радоњић, наводећи како су најозбиљнији кандидати за други круг Ђукановић, Мандић и Милатовић из Покрета “Европа сад”. Како је рекао, према неким процјенама, сва тројица имају подједнаке шансе.

- Мислим да ће се између Мандића и Милатовића водити велика битка ко ће у други круг. Када је у питању лидер Демократа Алекса Бечић, који је такође један од кандидата, ни он није аутсајдер, али нема толику подршку као овај двојац. Руководство УРЕ га је подржало, али је њихово бирачко тијело мало - каже Радоњић.

Сматра, као и Ђукић, да је Милојко Спајић био један од најозбиљнијих кандидата за побједу, али и да су након што је избачен из игре људи такву одлуку доживјели као неправду, што сигурно може ићи наруку његовом партијском колеги Милатовићу.

- Оно што за њега може бити проблем јесте недостатак партијске инфраструктуре. У питању је бирачко тијело које је формирано прије пола године, али се исто тако мора рећи да су они своју велику снагу показали у Подгорици, након побједе на локалним изборима, што можда може бити и пресудно - наводи овај аналитичар.

Када је у питању Мандић, каже како, ради се о политичару који има велико искуство јер се кандидовао и 2008. године на предсједничким изборима, а 2016. предводио је листу ДФ-а када су освојили велики број гласова.

- Он има прегршт искуства и када је опозициона борба у питању, али и за преговарачке маневре. Пацификовао је и своје политичке ставове те сад не постоји начин зашто га нека грађанска или црногорска листа која није уз ДПС не би подржала. Да ли ће он или Милатовић у други круг, мислим да ће прије свег зависити од резултата избора у поменутој Подгорици, али и Никшићу. Ко ту оствари више гласова ићи ће у други круг у дуел са Ђукановићем - оцијенио је Радоњић.  

Додаје и како је из ДФ-а поручено да ће уколико Мандић којим случајем не прође у други круг, већ то буду Бечић или Милатовић, безрезервно подржати обојицу. ДФ је, каже, на тај начин нагласио потпуну спремност да се развласти ДПС до краја.

- Сигуран сам да ће бирачко тијело ДФ-а гласати против Ђукановића. Слично је најавио и сам Милатовић - истакао је Радоњић.

Професор Факултета политичких наука Милош Бешић недавно је у једној од својих анализа истакао како сматра да нема никакве сумње да ће Ђукановић бити у другом кругу, те да другог кандидата треба тражити између Милатовића, Мандића, али и лидера Демократа Алексе Бечића.

Говорећи хипотетички о могућим исходима сматра да ће Мандић, и ако се пласира у други круг, имати озбиљан проблем јер велики број гласача Милатовића и Бечића највјероватније не би гласало за њега. Мишљења је и да би кандидати Демократа и Покрета “Европа сад” побиједили Ђукановића у другом изборном кругу јер огромна већина Мандићевих гласача нема никакав проблем да гласа за Бечића или Милатовића.

Ђукановић је на посљедњим изборима 2018. године побиједио кандидата кога је подржала тадашња опозиција Младена Бојанића и то у првом кругу, са освојених 53,9 одсто гласова. У ову предсједничку трку он међутим улази с позиције шефа државе и лидера опозиционе ДПС-а, која је изгубила власт на изборима 2020. године.

Кандидати

На предсједничким изборима учествоваће актуелни предсједник државе и лидер Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић, предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић, замјеник предсједника Покрета “Европа сад” Јаков Милатовић и лидер Демократа Алекса Бечић. Кандидати су и посланик Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић Станковић, лидер Уједињене Црне Горе, Горан Даниловић и инфлуенсер Јован Радуловић. Да би кандидат побиједио у првом кругу потребно је да освоји више од 50 одсто гласова изашлих бирача. Уколико се то не деси, у другом кругу надмећу се два кандидата с највећим бројем освојених гласова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана