"ГЛАС" САЗНАЈЕ: Чији телефон је разоткрио Грузине!

Небојша Томашевић
"ГЛАС" САЗНАЈЕ: Чији телефон је разоткрио Грузине!

БАЊАЛУКА – Телефон захвљаујући којем је разоткривена група држављана Грузије одговорна за отимање два милиона марка од власнице мјењачнице Ј.Ш. из Бањалуке, припадао је ухапшеном и притвореном Нои Твалабешвилију (41), потврђено је "Гласу Српске".

Извор близак истрази је рекао да су истражиоци у телефону пронашли план пљачки мјењачница које су планирали Грузини као и друге детље о њиховим активностима.

Управо захвљаујући телефону лоциран је Твалабешвили (41) који је ухапшен дан након пљачке у Бањалуци, 15. маја на сарајевском аеродому с авио картом за Инстанбул. Он је  у БиХ дошао почетком априла, а претпоставља се да је један од организатора поменуте пљачке која је почињена 14. маја у поподневним часовима у бањалучкој улици Реље Кнежевића. Према подацима из истраге у отимању новца је учествовао Твалабешвили са још тројицом саучесника и они су од Ј.Ш. из руку истргли торбе с новцем на њеном кућном прагу и побјегли.

Грузин је након хапшења полицији испричао додатне детаља о пљачки, рутама бијега и улози сваког од учесника криминалне групе која је заједно с њим бројала 11 људи. Полиција је раписала потраге за њих десет и они још увијек нису пронађени и ухапшени. Иако су истражиоци брзо дошли до информација гдје се они крију у Сарајеву по доласку патроле лопови су побјегли, а ни новац  није пронађен. Према незваничним информацијама претпоставља се да су се неки  притајили негјде у БиХ, док су други појбегли.

Управо подаци нађени у телефону говоре томе у прилог па је тако ова група имала детљано разрађен план пљачки власника мјењалница.

- Тако су једни довозили возила у БиХ и одмах се враћали у своју земљу. Други су имали улогу да та возила превезу до градова гдје су планирали пљачку, а трећи да проналазе и прате жртве, одосно власнике мјењачница које је најлакше опљачкати. Такође  знало се ко ће бити извршиоци пљачкио према плану они нису смјели да  користе оружје  већ им је задатак да паре отму без примјене силе и оружја - рекао је извор близак истрази.

Појаснио је да су Грузини очигледно добро упознати с нашим законодавством и да су знали да су мање казне за крађе које се врше без оружја Истакао и да постоје одређени подаи који указују да су они на простору Балкана присутни дуже вријеме и да су починили и друге крађе. Сумња се да су починили неколико кривичних дјела у ФБиХ и да је једна од пљачки извршена у Калесији гдје је лани  украдено више стотина хиљада марака - рекао је извор близак истрази.

Такође, досадашња истрага је показала да им је Приједор био сљедећа мета. Ова група разбијена је акцијом бањалучке полиције кодног назива "Икс".

Начелник Полицијске управе Бањалука на ванредној конференцији за новинаре потврдио је да је откривено да су Грзуни дошли У БиХ с намјером да пљачкају мјењачнице. Појаснио је да су утврђене руте куда су лопови бјежали након крађе новца у Бањалуци, апронађена су  три возила с којима су побјегли из Бањалуке према Добоју, одагле су таксијем отишли у Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана