“ГЛАС” ОТКРИВА: На листи непожељних у БиХ 575 имена

Маријана Миљић Бјеловук
“ГЛАС” ОТКРИВА: На листи непожељних у БиХ 575 имена

САРАЈЕВО - Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) БиХ је од половине 2007. године до почетка овог мјесеца на листу оних којима је забрањен улазак у БиХ ставила 575 особа, а највише њих је из Албаније и Србије, и то по 106 особа, сазнаје “Глас” од извора блиских безбједносним службама.

На тој листи, између осталих, у претходних 17 година нашло се и 92 држављана Црне Горе, 60 Шведске, те 28 Русије. Такође, списак оних који су непожељни у БиХ попуњавало је и 17 лица из Турске, 15 из Алжира те 13 из Македоније, али и мањи број других лица како из земаља окружења, тако и оних широм Европе и свијета. 

Након што је предсједник Србије Александар Вучић најавио да ће кроз неколико дана укинути спискове непожељних особа, надлежни у БиХ наводе да се са листе оних којима је забрањен улазак у БиХ скидају само имена оних за које се процијени да не представљају опасност за земљу.

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић наводи да постоји систем којим је дефинисано како у БиХ неко долази на листу непожељних особа и како се иста та лица бришу са тог списка.

- Безбједносне службе врше процјену сваког лица и уколико не постоји никаква сметња, оне му омогућавају улазак у земљу. Не могу се са те листе непожељних скинути сви, јер постоје лица која представљају пријетњу за земљу - казао је “Гласу” Нешић и додао да не располаже подацима о томе колико се лица тренутно налази на листи оних којима је забрањен улазак у БиХ.

Појаснио је да Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) доставља Граничној полицији и Служби за послове за странцима податке о томе којим лицима је забрањен улазак у БиХ.

- Након тога та лица се стављају у систем - закључио је Нешић.

Директор Службе за послове са странцима БиХ Жарко Лакета наводи да надлежне службе које стављају лица на листу оних којима је забрањен улазак у БиХ прате, процјењују и праве анализу и безбједносне процјене.

- Ако се испостави да та лица не представљају никакву опасност, безбједносне службе их бришу са тог списка. Служба за послове са странцима и Гранична полиција БиХ, када се неко скине са те листе, буду обавијештене о томе и ми те особе бришемо из наших евиденција. Те особе које избришемо са тог списка престају бити безбједносно интересантне - казао је “Гласу Српске” Лакета.

У БиХ се велика попма дигла  2022. године и то након што је ОБА забранила улазак адвокату Горану Петронијевићу и професору Милошу Ковићу из Србије. Међутим, њихова имена брисана су са те листе у марту прошле године. На списку забрањених у БиХ завршио је и бивши командат  Жандармерије Србије Братислав Дикић, али тренутно нема информација да је и њему укинута забрана уласка у БиХ.

Вулин: Сам сам правио листе

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин поручио је јуче да је спискове особа за које је важила мјера обавезног задржавања и појачане контроле приликом уласка у Србију правио као министар полиције и директор БИА. Он је поводом хајке која је поведена против предсједника Србије Александра Вучића зато што је хрватска пјевачица Северина Вучковић задржана на граници са Србијом, изјавио је да се “сав олош који мисли да Срби немају ни државу, ни самопоштовање могао увјерити у супротно када им је на српским границама речено да нису добродошли”.

- Некима је то речено зато што су певали о Орићевим клањима Срба на Божић, некима зато што су пребијали нашу децу на концертима, а на мрежама псовали српску мајку, певали да им не може нико ништа јер су “јачи од Србије” - навео је Вулин и додао да је на списковима које је лично састављао и предавао надлежнима било страних држављана који су у Србију долазили да учествују у насилним протестима, али и нарко-босова од којих и сада стрепе од Сарајева до Приштине и Скопља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана