"Глас" доноси детаље акције "Кингс": Галић од шверцера цигарета добио возило?!

Небојша Томашевић
"Глас" доноси детаље акције "Кингс": Галић од шверцера цигарета добио возило?!

САРАЈЕВО – Замјеник директора Агенције за истраге и заштиту (СИПА) Зоран Галић, који је након сазнања да му се спрема хапшење у акцији "Кингс" побјегао у Хрватску, осумњичен је да је у вријеме док је био директор Граничне полиције БиХ омогућавао да шверцери цигарета буду обавијештени о контролама и особљу које ради на граници, а заузврат је добијао дарове, потврђено је "Гласу Српске".

Осим Галића, акцијом је обухваћен већи број особа, а ухапшени су помоћник командира Јединице Граничне полиције Требиње Благоје Миловић и држављанин БиХ и Хрватске Ивица Баго. Миловић је наводно кријумчарима цигарета директно и преко посредника дојављивао локације патрола, а Благо је један од организатора шверца поменутом акцизном робом.

Како нам је потврђено за ухапшеног двојца тужилаштво ће тражити одређивање притвора, а  за Галићем ће бити расписана потрага.

Према информацијама појединих медија Галић је за своје "услуге" раније на поклон добио "пасат" од кријумчара цигарета Ивице Благо и Бориса Ивеље. То возило је пронађено испред Галићеве куће становања и заплијењено.

Акцију "Кингс" реализују припадници Министарство унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС) по налогу и уз сарадњи са Тужилаштвом БиХ.

Истрага у акцији "Кингс" реализована је на основу информација које су добијене дешифровањем Скај апликација. Према подацима из апликације, како су пренијели поједини медији, главни кријумчар цигарета на подручју Херцеговине је био поменути Ивеља, а његов сарадник на подручју Требиња био је Миловић. Благо је означен за главног организатора шверца цигарета на подручју западне Херцеговине. Према незваничним информацијама посредна веза између граничара и Ивеље био је наводно возач аутобуса Синиша Ц.  и наводно постоји забиљежена комуникација између њега и Миловића о распореду смјена и људства на граници.

Како је раније саопштено из Тужилаштва БиХ акција "Кингс" усмјерена на шверц цигаретама и акцизном робом, а спроводи се на подручју Херцеговине.

- Ухапшени Миловић, Баго, Галић и друге особе осумњичени су за организовани криминал, недопуштен промет акцизних производа, злоупотреба положаја или овлаштења и друга кривична дјела. Галић је обухваћен истрагом због сумње у извршење кривичних дјела примање дара и других облика користи и злоупотреба положаја или овлаштења, које починио у вријеме док је обављао дужност директора Граничне полиције - наведено је у саопштењу Тужилаштва.

Из МУП-а РС је потврђено да су у акцији „Кингс“ ухапшена два члана организоване криминалне групе и обављени претреси на седам локације на подручју Требиња, Берковића, Посушја, Стоца и Груда. Претресени су станови, куче и возила која користе осумњичени. Како су навели одузето је једно возило, већи број мобилних телефона, носача СИМ картица, роковника, преносних рачунара, носача дигиталних медија и службених докумената. Акција "Кингс" изведена на основу међународне размјене информација са ЕУРОПОЛ-ом.

Хапшења у Граничној полицији БиХ, замјеник директора СИПА побјегао у Хрватску?!

Како сазнајемо, досадашња истрага показала је да је Зоран Галић прије почетка акције добио информације да му се спрема хапшење. Према писањима неких медија, наводно је челништво Агенције за истраге и заштиту СИПА обавијештена о акцији неколико дана прије, али су информације процуриле до Галића који је у понедјељак ујутро колеге обавијестио да неће доћи на посао те је побјегао.

Из Тужилаштва БиХ раније саопштено да постоје основи сумње да је за сада непознато лице из институција које су укључене у истрагу, осумњиченом Галићу доставио информацију о планираним мјерама против њега и тако починило кривично дјело повреда тајности поступка. Појаснили су да је осумњичени Галић, након добијених информација, 8. јула у поподневним часовима илегално прешао границу БиХ и побјегао у Хрватску гдје се налази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана