Георгије Вулић: Алија Изетбеговић један од најдиректнијих криваца за рат у БиХ

Срна
Георгије Вулић: Алија Изетбеговић један од најдиректнијих криваца за рат у БиХ

ТРЕБИЊЕ - Алија Изетбеговић се засигурно не може ни на који начин сматрати “миротворцем” јер је одбио да прихвати један од најважнијих мировних планова за БиХ - Кутиљеров мировни план, па се у том свјетлу Изетбеговић може сагледавати као један од најдиректнијих криваца за грађански рат на простору БиХ, изјавио је Срни истраживач виши сарадник на Институту историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Георгије Вулић.

-Битно је истаћи да је Алија Изетбеговић, односно муслиманско политичко руководство тог времена учествовало директно или индиректно у довођењу исламских ратника на простору БиХ, који су починили страшне злочине над српским заробљеним војницима, али и српским цивилним становништвом - , рекао је Вулић.

Он је навео да су примјер тога дешавања на простору Возуће у јесен 1995. године када су ово подручје заузеле снаге такозване Армије БиХ.

-Ту су вршени страшни злочини, одсијецање глава српским борцима, тако да заиста Алију Изетбеговића не можемо посматрати ни са историјског, ни политичког, ни било ког другог аспекта, као миротворца у БиХ - рекао је Вулић, коментаришући саопштење ОХР-а да је Алија Изетбеговић био “миротворац”.

Нагласио је да се та изјава може сагледавати у свјетлу колонијалне политике аустроугарских управника на овом подручју, гдје су сто и више година уназад страни колонизатори покушавали да наметну историјску истину и своје државно устројство.

-Међутим, слободарски дух српског народа увијек се противио таквим настојањима, па тако и данас имамо ситуацију да ОХР који поприлично личи на институцију аустроугарске државе и представници ове организације управо и долазе из тог културног круга, најчешће покушавају наметнути своје одређене ставове који се у историјској науци не могу сматрати тачним и далеко су од нечега таквог -рекао је Вулић, који је учесник Научног скупа “Историја и култура - између личности, догађаја и процеса” који се одржава у Требињу.

Нагласио је да такви ставови ОХР-а управо свједоче о озбиљности те институције и о томе колико је, у ствари, дубока окупација овог подручја од страног чиниоца, коме се српско политичко руководство и сам српски народ покушава супротставити кроз вијекове.

Бројни бошњачки представници власти из Ф БиХ најоштрије су критиковали Кристијана Шмита који је рекао да је неопходно направити заједнички курикулум у образовању, те да су у уџбеницима “неприхватљиве фотографије” некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића и муслиманског ратног лидера Алије Изетбеговића.

Из ОХР-а су потом, појашњавајући Шмитову изјаву, саопштили да је Алија Изетбеговић “био кључна личност у постизању мира и Дејтонског споразума, те је својим дјеловањем спасио многе животе”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана