Генерали због Комшића и даље на чекању

Маријана Миљић Бјеловук
Генерали због Комшића и даље на чекању

САРАЈЕВО - Заједничка комисија за одбрану и безбједност Парламента БиХ није јуче подржала одлуку о именовању генерала у Оружаним снагама (ОС), а Колегијум Представничког дома одлучиће да ли ће се посланици изјашњавати о листи предложених војних званичника.

Именовање нових генерала, које касни већ готово двије године, могло би опет упасти у кризу, јер је ХДЗ-у БиХ споран списак који је у парламентарну процедуру упутио хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић. Он је измијенио списак за хрватске позиције који је стигао из Министарства одбране.

-  Одлука Предсједништва БиХ о именовању генерала није добила подршку на сједници Заједничке комисије за одбрану и безбједност, јер нико из реда хрватског народа није гласао за тај списак генерала. Такође, није подржан ни њихов приједлог да се од потврђивања изузме позиција за коју је предвиђен Мартин Пропадало - рекла је “Гласу” члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Сања Вулић.

С обзиром на то да нити један од два приједлога није добио подршку надлежне комисије, Вулићева појашњава да ће Колегијум Представничког дома одлучити да ли ће се о списку генерала изјашњавати посланици Представничког дома уз напомену да комисија истом није дала подршку. Нагласила је да је према информацијама које су изнесене на сједници Заједничке комисије за одбрану, све и један приједлог генерала био овјерен печатом Министарства одбране, осим позиције за коју је наведен Пропадало.

- Такође, представници хрватског народа су навели да је ријеч о кандидату који има лоше референце. Ово је само још један од доказа да у БиХ имамо два бошњачка члана Предсједништва, али и примјер омаловажавања хрватског народа, што се сутра може десити и другима - поручила је Вулићева и додала да Министарство одбране треба да истражи због чега није испоштован њихов приједлог за именовања.

Замјеник министра одбране БиХ Славен Галић јуче се није јављао на наше позиве, а раније је “Гласу” рекао да списак који је отишао из Министарства одбране није такав завршио у парламентарној процедури јер је у Предсједништву измијењен.

- Према Закону о одбрани требало је да ако се Предсједништво  не слаже са оним што је стигло до њих све врати Министарству одбране, које је након тог требало да направи нови приједлог имена генерала - рекао је тада Галић, који је и кадар ХДЗ-а.

Именовање нових генерала у БиХ касни двије године, а нова генералска структура усвојена је још крајем јула у Предсједништву БиХ. Након три мјесеца Министарство одбране формирало је и списак нових генерала и прослиједило га Предсједништву БиХ почетком новембра, које је недуго након тога и донијело одлуку о именовању нових генерала. Тада је за начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ именован Гојко Кнежевић, али и још 12 лица на формацијска мјеста за која је предвиђен чин генерала.

Ургенције

Представници НАТО-а и ЕУФОР-а у више наврата упућивали су у претходном периоду ургенције министру одбране Зукану Хелезу, али и његовим замјеницима тражећи да именовање генерала што прије буде обављено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана