Генерацијски пројекат Србије и БиХ од милијарду марака

Маријана Миљић Бјеловук
Генерацијски пројекат Србије и БиХ од милијарду марака

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - За пројекат обнове пруге од границе са Србијом до Добоја, а на који је Савјет министара на посљедњој сједници дао зелено свјетло, биће потребно обезбиједити око 500 милиона евра, односно скоро милијарду марака.

Савјет министара је на сједници у четвртак утврдио приједлог споразума о сарадњи на заједничкој реализацији пројекта реконструкције и модернизације пруге Рума - Шабац - Лозница (Република Србија) - Зворник - Тузла - Добој (БиХ) између Савјета министара и Владе Србије. Тај документ предложило је Министарство комуникација и транспорта.

- Закључивањем овог споразума двије државе желе побољшати квалитет и брзину жељезничког саобраћаја, уз пружање бољих услуга за путнички теретни и интермодални саобраћај, смањити вријеме путовања и повећати атрактивност жељезничког саобраћаја за путнике и привреду, уз очекивану подршку европских финансијских институција. Пројектована брзина на овој дионици пруге биће до 120 километара на сат - саопштено је из Савјета министара.

Од министра комуникација и транспорта Едина Форта нисмо успјели добити одговоре у вези са значајем овог пројекта, а на наше позиве није одговарао ни министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић.

Међутим, у “Жељезницама РС” наводе да је оквирна вриједност реконструкције пруге од Зворника преко Тузле те даље до Добоја око 500 милиона евра.

- За ремонт те пруге у дужини од око 110 километара потребна су огромна средства. Та пруга би се коначно могла тада пустити у путнички саобраћај. На том потезу постоји и компликовани тунел “Кнежевићи”. Пруга од Тузле до Зворника која је рађена 1991. године никада није добила употребну дозволу. Значајно би било за саму земљу да то буде урађено и то на начин да се успостави путнички саобраћај од Сарајева, Добоја, Тузле према Београду - казао је “Гласу” директор “Жељезница Републике Српске” Слађан Јовић.

Навео је да су Савјет министара и Влада Србије заузели заједнички став да финансирање реконструкције и модернизације поменуте пруге кандидују према Свјетској банци.

- Тешко је сада говорити када би сама реконструкција и модернизација те пруге могла почети. Пред нама су компликоване процедуре. Надамо се да би у наредних годину до двије могли почети са свим оним што је зацртано тим заједничким пројектом двију земаља - закључио је Јовић.

Министар комуникација и транспорта Един Форто у марту ове године рекао је да је ријеч о првом постдејтонском, заједничком инфраструктурном пројекту БиХ и Србије који заслужује подршку финансијских институција.

- Ријеч је о генерацијском пројекту, жељезници која ће постати жила куцавица највећег индустријског региона у БиХ - рекао је тада Форто.

Навео је и да  је обнова и модернизација пруге од Руме до Добоја заједничка иницијатива њега и министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горана Весића те да је она покренута са циљем унапређења сарадње и жељезничког саобраћаја као темеља привредног развоја.

На потезу Предсједништво

Приједлог споразума о сарадњи на заједничкој реализацији пројекта реконструкције и модернизације пруге од Руме у Србији до Добоја у БиХ између Савјета министара и Владе Србије биће достављен Предсједништву БиХ које би требало да да зелено свјетло на тај пројекат. Члановима Предсједништва БиХ биће прослијеђен и извјештај о обављеним преговорима о овом пројекту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана