Гдје је нестао закон о судовима, један из сета европских закона: Спорни и назив и локација

Маријана Миљић Бјеловук
Гдје је нестао закон о судовима, један из сета европских закона: Спорни и назив и локација

БАЊАЛУКА - Прича у вези са израдом закона о судовима у БиХ никако да уђе у завршницу, јер поред тога што Српска тражи промјену назива самог тог акта, сада захтијева и да сједиште вишег суда, чије је оснивање предвиђено, буде у Бањалуци, а не у Источном Сарајеву.

Министар правде РС Давор Буноза рекао је “Гласу Српске” да је поред неколико других одредаба тренутно спорно и сједиште другостепеног, односно вишег суда, чије је формирање предвиђено законом о судовима.

- Првобитно је предложено да то буде Источно Сарајево али из Министарства правде Српске сада инсистирају да то буде Бањалука. Ту још увијек није направљен договор. Морамо то усагласити - рекао је Буноза.

Радна верзија закона о судовима, наводи Буноза, налази се у Савјету министара. Ресорни министар не вјерује да ће тај акт добити зелено свјетло ни на идућем засједању Савјета министара, осим ако данас или ипак сутра не буде постигнут консензус.

- Могуће да о томе акту разговарају и лидери странака на нивоу БиХ на састанку који је најављен за сутра у Сарајеву, али сумњам да ће све недоумице бити отклоњене до идуће сједнице Савјета министара - казао је Буноза.

Ни чланови радне групе, који су учествовали у изради поменутог закона не откривају детаље, осим што шаљу поруку да су они свој посао завршили половином прошлог мјесеца. 

- Радна верзија закона о судовима у БиХ скројена је и прослијеђена на адресу предсједника Српске Милорада Додика. Представници Министарства правде Српске били су само једни од учесника радне групе која је радила на закону о судовима. О томе акту даље одлучује предсједник Српске. Ми смо свој посао завршили. То законско рјешење прослијеђено је и Министарству правде БиХ - рекао је “Гласу Српске” помоћник министра правде РС Слободан Зец, који је био у радној групи за израду поменутог закона.

На посљедњем састанку лидера странака које чине власт на нивоу БиХ, који је одржан прије 22. августа, било је ријечи и о закону о судовима и тада је поручено да би сједиште тог суда требало да буде у Источном Сарајеву.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је прошле седмице да би закон о суду БиХ и закон о Уставном суду БиХ требало паралелно да иду у процедуру, све до њиховог усвајања.

- Закон о суду БиХ није усаглашен јер се застало на томе да то не може бити закон о судовима БиХ, него о суду БиХ и да тај суд може да има само два нивоа одлучивања. Један ниво одлучивања био би на нивоу којег сад имамо, који је вануставни и нелегалан, али производи одређене посљедице и то је разлог зашто ми треба да покушамо нешто учинити. Ми тражимо да се формира апелационо вијеће у том суду, али да то вијеће не бира предсједник садашњег суда, него да се формира у складу са процедурама Високог судског и тужилачког савјета  - поручио је тада Додик.

Опасности

Савјетник за уставно-правна питања српског члана Предсједништва БиХ Милан Благојевић, раније је, након што је имао увид у нацрт закона о судовима БиХ рекао да би Српска много изгубила усвајањем те верзије акта. Навео је да оснивање вишег суда носи у себи опасности за Републику Српску.

- Његово евентуално прихватање биће полагање темеља да тај виши суд у догледно вријеме прерасте у врховни суд БиХ, чиме ће изгубити смисао свог постојања Врховни су­д Српске - написао је, између осталог, Благојевић у колумни за “Независне”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана