Газета: Запад користи поједине медије у БиХ за распиривање антируске хистерије

Агенције
Foto: Илустрација

МОСКВА- Западни центри моћи, уз помоћ контролисаних медија распирују у БиХ антируску хистерију, искривљујући суштину дешавања у Украјини и Русији, пише руска Газета.

Министарство иностраних послова Русије објавило је преглед неистинитих објава о руској тематици у медијима у БиХ протеклих дана, истичући да већина материјала представља преписивање саопштења страних новинских агенција, те појединих електронских извора.

Међу очигледним примјерима антируске пропаганде Министарство издваја као прво интернет портал "Слободна Босна", који је објавио чланак у којем износи мишљење о фалсификовању руске званичне фискалне статистике, прогнозира неизбјежан пад економије Русије, а истовремено аутори покушавају да схвате разлог њене "краткорочне" стабилности.

У таквим "аналитичким напорима", како се наводи, издање настоји да скрене пажњу читаоца од озбиљних економских проблема у БиХ, у којој је, према званичној статистици инфлација већа 15,8 одсто у односу на август 2021. године.

Наводи се и портал "Кликс" који "расуђује" о разлозима "пропасти сценарија муњевите" специјалне војне операције. Поред баналних теза о помоћи колективног Запада у припреми украјинске војске, наводи се да су руске специјалне службе "посједовале праве информације" о ситуацији у Украјини почетком године и "циљано дезинформисале руководство земље".

Из руског министарства наводе да низ медија у БиХ спекулише о убиству Дарије Дугине. Губећи посљедње остатке елементарног васпитања и моралних принципа новинарства не гнушају се да цитирају тврдње да је дјевојка "заслужила смрт". Наводи се безумна примисао да се Дугина "смијала над идејама оца и користила их за личну промоцију у јавности". Тврди се да су "такво убиство могле извршити само руске службе".

Преглед неистинитих информација у медијима БиХ о руској тематици односи се на период од 20. до 26. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана