Газдинства чекају договор стручњака

Ведрана Кулага Симић
Газдинства чекају договор стручњака

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - БиХ је, након преговора, на прагу да направи нови корак у правцу спровођења пописа пољопривреде, а све конце у рукама ће држати група у којој ће се наћи стручњаци из разних области и са свих нивоа власти.

Посљедњи попис пољопривреде у БиХ је спроведен 1960. године, а ова тема је стигла на листу домаћих обавеза и потреба још прије неколико година, а у међувремену је одржано и неколико састанака представника БиХ, Српске и ФБиХ, гдје је полемисано и о оквирима, односно актима који су потребни како би тај посао био завршен. Агенција за статистику БиХ, као један у низу актера, припремила је одлуку која предвиђа формирање радне групе са задатком да припреми и усагласи акциони план за припрему, спровођење и дисеминацију резултата пописа пољопривреде у БиХ 2021-2024. године. У документу, према наводима из одлуке, треба да буде објашњен значај пописа, циљеви, табеларни приказ главних активности, укључујући институције за реализацију и временски оквир извршења активности за стратешке мјере које подразумијевају припрему, имплементацију и анализу података.

Мјеста у радној групи су предвиђена за представнике све три статистичке институције, Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, министарстава пољопривреде, финансија, управа за геодетске и имовинско-правне послове у Српској и ФБиХ, те представнике Владе Брчко дистрикта.

Планом, који треба да потврди Савјет министара, предвиђено је да кворум за рад постоји када је присутно најмање 12 чланова, од чега по четири из сваког конститутивног народа, те да је консензус пут до одлуке.

- Радна група договором може по потреби укључити и друге експерте из институција у БиХ уколико процијени да је потребна помоћ - истакнуто је у документу Агенције за статистику, гдје се наводи и да акциони план треба да буде завршен три мјесеца након усвајања одлуке, те прослијеђен Савјету министара на разматрање и усвајање.

Почетак приче о попису пољопривреде остао је у знаку супротстављених ставова Агенције за статистику БиХ и Федералног завода за статистику, из којих су указивали да је за попис потребан закон о пољопривреди БиХ, што су категорично одбацивали представници Завода за статистику Републике Српске, указујући да је пољопривреда у искључивој надлежности ентитета и да је све могуће завршити на основу јединствене методологије.

Организација пољопривредног пописа у БиХ била је тема састанка који је још у јулу прошле године одржао министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац са представницима надлежних министарстава и статистичких агенција у Српској, ФБиХ и на нивоу БиХ.

Тада је истакнуто да у статистичким агенцијама на свим нивоима постоје капацитети и висок степен сагласности да је неопходно дефинисати јединствену методологију, а не усвајати законско рјешење.

Други по реду и посљедњи попис пољопривреде у бившој Југославији, а тиме и на простору БиХ, спроведен је 1960. године. Трећи, на узорку од 20 одсто газдинстава, био је 1969. године и обухватао је друштвена и индивидуална газдинства.

Упитник

У Републичком заводу за статистику почетком мјесеца су “Гласу Српске” потврдили да траје припрема упитника и методологије за будући пуни попис пољопривреде, уз друге активности. Поновили су да би, према плану, попис пољопривреде требало да буде реализован у јесен 2023. године, док би се током 2022. године реализовало пилот истраживање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана