“Гаспром” доставио цијене “Гас-Ресу”: Гас скупљи за 5,04 одсто

Ма­ри­ја­на Ми­љић Бје­ло­вук
“Гаспром” доставио цијене “Гас-Ресу”: Гас скупљи за 5,04 одсто

БАЊАЛУКА - Цијена гаса за посљедњи квартал ове године биће виша за 5,04 одсто у односу на треће тромјесечје, а таква одлука руског “Гаспрома” стигла је јуче на адресу предузећа “Гас-Рес”.

Директор “Гас-Реса” Љубо Гламочић потврдио је “Гласу Српске” да повећање цијене гаса према Српској од “Гаспрома” износи 5,04 одсто.

- Међутим, у свој причи појавиће се један озбиљан проблем, а то је раст курса долара, тако да ће цијена крајњим купцима бити виша од овога - рекао је Гламочић.

Додао је да за сада не знају колики ће проценат поскупљења ићи ка крајњим купцима.

- Цијену за сада нисмо понудили ниједном од крајњих купаца, ни компанији “Алумина” ни комуналном предузећу “Зворник стан”. То ће свакако бити ниже него што, нажалост, плаћају становници Источног Сарајева - казао је Гламочић.

Нагласио је да су на основу нафтне формуле, чим је прошао трећи квартал, одредили да ће доћи до поскупљења гаса у Српској у једноцифреном проценту.

- Због озбиљности цијеле ситуације нисмо хтјели да се оглашавамо, тако да смо сачекали да добијемо коначан приједлог од “Гаспрома”. Ми смо чак били близу договора и да не долази до корекције цијене, али “Гаспром” је превелики систем да би правио изузетке - навео је Гламочић.

Српска има дугорочни уговор са том руском компанијом који је потписан још 2015. године, а траје до краја ове године.

- Нисмо још имали никаквих преговора о продужетку и наставку то­г уговора. Има још довољно времена. Те активности обично почну у другој половини новембра, а у току децембра се финализују. Не очекујем да ће бити било каквих проблема што се тиче односа “Гаспрома” према нама - подвукао је Гламочић.

Навео је и да је однос “Гаспрома” према Српској и више него коректан те да не очекују да буде било каквих проблема када је у питању уговор о снабдијевању гасом за идућу годину.

- Поштујемо уговор из 2015. године. На основу то­г уговора примјењујемо нафтну формулу према којој је дефинисано да, зависно од цијена нафте и нафтних деривата на свјетском тржишту, усклађујемо и цијену гаса - закључио је Гламочић.  

ФБиХ

“Гаспром” је повећао цијену гаса “Енергоинвесту” у Федерацији БиХ за четврти квартал ове године у проценту од 9,7 одсто. Како су раније навели у “Енергоинвесту”, “Гаспром” је кориговао цијене гаса због раста цијена нафтних деривата, али и значајног повећања вриједности долара у односу на евро, односно конвертибилну марку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана