Гашпаревић: Одлука Шмита могла би дјеловати и као шок-терапија

Маријана Миљић Бјеловук
Гашпаревић: Одлука Шмита могла би дјеловати и као шок-терапија

БАЊАЛУКА – Бошњачки политичари и њихове елите показали су да им је, ако су наметнуте одлуке у њиховом интересу Кристијан Шмит добар, а када спомиње нешто што њима не иде у прилог и исправља политичку неравноправност Хрвата у БиХ, онда Шмит не ваља, каже за „Глас Српске“ политички аналитичар Пејо Гашпаревић.

- То није политички озбиљан гард и озбиљне политичке структуре не реагују тако, него покушавају задржати минимум принципијелности, јер све ово гледа и свијет, слуша народ и то се може одразити на изборе. Све ствара и перцепцију о БиХ, као држави у којој не зна се ни ко пије ни ко плаћа -  сматра Гашпаревић.

Ситуација у ФБиХ достигла је тачку кључања уочи најаве да ће Шмит саопштити одлуку о наметању измјена Изборног закона, на којима су инсистирали Хрвати, а противе им се Бошњаци.

 Бошњачке странке оштро су осудиле те најаве, а најављени су и протести за данас испред ОХР-а у Сарајеву.

Гашпаревић наглашава да треба сачекати шта ће на крају рећи Шмит и хоће ли се остварити прогнозе из медија да ће данас бити наметнуте измјене Изборног закона.

- Ако би Шмит наметнуо одлуке које су најављене за ниво ФБиХ, то би могло имати двоструки учинак, односно допринијети даљем политичком заоштравању хрватско-бошњачких односа. Међутим, може дјеловати и као шок-терапија па да ти односи уђу у једну једноставнију и релаксиранију фазу, јер није се играти са међународном заједницом – нагласио је Гашпаревић.

Јуче су се огласили и предсједници свих 12 странака окупљених унутар Хрватског народног сабора БиХ, који су упутили отворено писмо јавности и представницима међународне заједнице. Навели су да протеклих дана свједоче агресивној реторици бошњачког политичког вођства поводом најава из ОХР-а.

Навели су да су забринути због алармантне количине екстремизма и говора мржње коју шире поједини бошњачки политички лидери, добро уигране групе на друштвеним мрежама, али и представници неких медија.

Политичке странке из РС сагласне су да бошњачки политичари у БиХ прихватају протекторат, али када су дошли у ситуацију да би странци могли интервенисати на Уставу ФБиХ, и онако како њима не одговора, не престају упозорења да је то опасно.

- Редовно су аплаудирали када су високи представници силом мијењали законе Српске. То довољно говори о њиховој политици - став је саговорника “Гласа” из странака са сједиштем у Српској након што је дио кључних федералних политичара упозорио Шмита да није паметно дирати у Устав ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана