Гашић: Мјере Владе - примарни циљ заштита грађана

Срна
Гашић: Мјере Владе - примарни циљ заштита грађана

БАЊАЛУКА- Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је да је примарни циљ социјално-економских мјера Владе Српске заштита грађана, али не на штету привредника.

Гашићева је нагласила да се константно прати стање на тржишту када је ријеч о цијенама основних животних намирница, те да је актуелна појачана контрола инспекције.

"Трудимо се да држимо тржиште под контролом. Мало смо тржиште и увозно оријентисани. Приликом формирања коначне цијене производа условљени смо бројним другим елементима и претпоставкама. Наше ограничење марже довело је до тога да, у неком моменту, не буде великог раста цијена", рекла је Гашићева.

Она је истакла да расту набавне цијене у региону, те да је тешко балансирати у таквој ситуацији и у дужем временском периоду цијене држати под контролом.

Гашићева је навела да је ограничење цијене пелета посљедица чињенице да су морали нешто предузети да би подмирили домаће тржиште.

"Ограничили смо цијену. Желимо да смањимо кориштење електричне енергије и свјесни смо да није добро рјешење прелазак на електричну енергију", рекла је Гашићева и додала да су, захваљујући смањењу цијене, корисници задржали гријање помоћу пећи на пелет.

Она је рекла да на свјетским берзама није било значајнијих повећања цијене пшенице, те да се раст цијена углавном веже за повећање цијена енергената.

Гашићева је нагласила да ће поново 15 јавних кухиња у Српској добити брашно.

"То је наставак реализације закључка који је донесен раније. Залихе смо дали и Црвеном крсту и трудимо се да пажњу усмјеримо на најугроженије категорије становништва", нагласила је Гашићева.

Када је ријеч о туризму, она је истакла да се ова грана привреде опоравила након тешког периода почетка пандемије вируса корона, а да су велику улогу имали туристички ваучери које су грађани добро прихватили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана