Гашење губиташа топи дугове

Маријана Миљић Бјеловук
Гашење губиташа топи дугове

БАЊАЛУКА - Неизмирене обавезе предузећа за индиректне порезе у БиХ на крају септембра износиле су 462,12 милиона марака, што је за око 55,75 милиона марака мање у односу на прије годину дана.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ на крају септембра ове године евидентиране су обавезе пореских обвезника по основу ПДВ-а у износу од 426,11 милиона, а акциза 16,11 милиона КМ.

- Неизмирене обавезе по основу царинских дажбина тешке су 17,19 милиона, док дуг за неизмирене обавезе по основу терминала износи 2,69 милиона. Када се све сабере, укупан дуг на крају септембра је износио 462,12 милиона марака - подаци су УИО.

Са друге стране, крајем септембра 2021. године дуг по основу ПДВ-а износио је 471,86 милиона, акциза 16,07 милиона, царинских дажбина 27,27 милиона, а по основу осталих прихода (терминали) 2,66 милиона марака. Када се све зброји, обавезе пореских обвезника на крају септембра прошле године износиле су 517,88 милиона марака.

- Из наведених података је видљиво да је дуг по основу ПДВ-а смањен за 45,74 милиона КМ, а по основу акциза повећан за 34.308 марака. Такође смањен је и дуг по основу царинских дажбина за 10,07 милиона марака, док је дуг по основу терминала повећан за 35.219 КМ. Дакле, укупне обавезе за индиректне порезе смањене су за годину за 55,75 милиона марака - казао је “Гласу Српске” начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић.

Економисти истичу да дуг по основу индиректних пореза почиње да се топи због боље организације УИО.

- Предузећа једноставно више не могу бити немарна. Систем функционише и санкционише оне који не измирују обавезе на вријеме. Период у којем се могла пронаћи рупа у систему је прошао и остаје иза нас. Такође, у пандемији вируса корона велики број предузећа, која су била рак-рана тржишта, није плаћао своје обавезе добављачима ни држави. Те фирме су сада једноставно престале да раде и постоје - рекао је “Гласу Српске” економиста Александар Љубоја.

Нагласио је да је на тржишту све више преовладава здрави дио компанија, које редовно измирују своје обавезе према држави.

- И даље можемо да очекујемо смањење акумулираних индиректних обавеза. Систем мора да функционише. Са друге стране увијек ће бити незнатна количина и оних који неће моћи да измирују своје обавезе, а ријеч је о оним предузећима која су тренутно у стечају или су на путу ка томе. Они дугују свима и малигно су ткиво једне привреде, јер само црпе ресурсе, а не измирује обавезе. Може се очекивати да такве компаније нестану - рекао је Љубоја и закључио да ће бити све мање простора да предузећа избјегавају плаћање обавеза.

Листа

УИО БиХ на крају сваког мјесеца ажурира списак највећих дужника за ПДВ и акцизе. На првом мјесту те листе налази се Кантонално јавно комунално предузеће “Грас” из Сарајева, чије неизмирене обавезе износе, према најновијим подацима, чак 23,48 милиона марака. На другом мјесту је “Сарајевска пивара” са дугом од 18,97 милиона, а слиједи “Босмал” Сарајево са неизмиреним обавезама тешким 11,68 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана