Ганићеви адвокати поднијели кривичну пријаву против тужилаца због предмета „Добровољачка“

ГС
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Правни тим Ејупа Ганића поднио је јуче Кантоналном тужилаштву Кантона Сарајево кривичну пријаву против в.д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ Миланка Кајганића, те тужилаца овог Тужилаштва Гордане Тадић и Горана Салиховића, „јер су злоупотријебили своје функције и свјесно опструисали истрагу у предмету 'Добровољачка', односно кривичном предмету Ејуп Ганић и други“.

Медији у ФБиХ преносе да су подносиоци навели да је основ ове пријаве непоступање главних тужилаца Тужилаштва БиХ, пријављених лица, по одлуци коју је сачинио тужилац Тужилаштва БиХ Мирза Хукељићод 12.јула 2016. године којом су одбачене/одбијене као неосноване притужбе оштећених лица у предмету "Добровољачка".

-Свако од пријављених лица, тужитељи Салиховић, Тадић и Кајганић, је одбило да прихвати нацрт те одлуке и, из њима познатих разлога, прихватило притужбе оштећених лица због чега је настављено вођење истраге у овом кривичном предмету, што је дана 26. априла 2022. године резултирало подизањем оптужнице против подносиоца пријаве и још девет оптужених лица – навели су у пријави.

Подносилац пријаве сматра да је Тужилаштво БиХ у овом кривичном предмету поступало незаконито што ће бити предмет утврђивања у поступку по овој пријави.

-Напомињемо да је и ова пријава резултат незаконитог рада Тужилаштва БиХ, чији рад је у више наврата од стране различитих међународних институција оцијењен као мањкав и неучинковит - речено је из правог тима Ејупа Ганића.

Пријава је поднесена“ због почињених кривичних дјела злоупотреба положаја или овлашћења и несавјестан рад у служби.

-Против наведених тужилаца ће из истих разлога бити поднесене и дисциплинске пријаве Високом судском и тужилачком савјету БиХ- најавио је Ганићев правни тим.

Кајганић је недавно за “Глас Српске”, коментаришући писма која су оптужени у предмету “Добровољачка” упутили на адресе разних домаћих и иностраних институција, а у ком траже “правну заштиту” и “адекватну реакцију”, због подизања ове оптужнице рекао да „Тужилаштво БиХ ће и даље савјесно и професионално радити свој посао и биће фокусирано на заказивање главног претреса пред Судом БиХ и изношење доказа против оптужених у предмету 'Добровољачка'“. 

У мају је Тужилаштво БиХ подигло, а Суд БиХ потврдио  оптужницу против десет особа у предмету „Добровољачка“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана