Ганић и остали тврде да нису крви за злочин у Добровољачкој, суд одбио приговоре на оптужницу

Срна
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Ејуп Ганић и осталих девет оптужених за злочине у Добровољачкој улици 3. маја 1992. године у Сарајеву изјаснили су се на данашњем рочишту да нису криви.

Осим Ганића, оптужница терети Заима Бацковића, Хамида Бахту, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушину, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишку.

Оптужени Бакир Алиспахић рекао је током рочишта да је оптужницу прочитао неколико пута, али да је није разумио.

Судија Брацо Ступар рекао је да су сви оптужени добили оптужнице на које су имали право приговора и да је све приложене приговоре Суд БиХ одбио.

Ступар је најавио да би главни претрес у предмету „Добровољачка“ требало да буде заказан у року од 60 дана.

-Оптужени се терете за кривично дјело ратних злочина против цивилних заробљеника, рањеника и болесника, ратних заробљеника и противправно убијање и рањавање -, напоменуо је Ступар.

Ступар је подсјетио да је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу за Добровољачку 26. априла и да ју је Суд потврдио 12. маја.

По изласку из суднице медијима се обратио Асим Црналић, адвокат трећеоптуженог Хамида Бахте, који је рекао да се „онај ко је нападнут има право бранити и у принципу, онај који се брани, ријетко чини злочине“.

Црналић је навео да је овдје таква ситуација да не постоје околности из којих се може закључити да су злочини почињени.

-Они који не вјерују, нек погледају шта је рекао генерал (Милутин) Кукањац - навео је Црналић.

На најаву судије да ће главни претрес бити одржан у року од 60 дана, Црналић је рекао да је то минималан рок, али да очекује да ће то више трајати.

На питање да ли сматра да је ово политички мотивисан процес, Црналић је одговорио да не би улазио у ту сферу, али да готово никада не тврди да је неки поступак политички мотивисан.

-Ја сам правник и када неко као правник говори о томе да је оптужница политички мотивисана, онда практично показује да нема аргумената за одбрану -  рекао је Црналић.

Црналић се осврнуо и на нова вјештачења у којима се наводи да Алија Изетбеговић није био заробљеник.

-То је сад једно посебно питање и допустите ми да пређутим своју оцјену тог вјештачења - рекао је Црналић.

Суд БиХ потврдио је оптужницу Тужилаштва БиХ која их терети да су 3. маја 1992. године у Сарајеву извршили напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, која је била под пратњом мировних снага УН.

Оптужени се терете да су у оквиру својих функција и овлашћења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са подређенима, планирали, подстрекавали и извршили напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, под пратњом мировних снага УН.

Они се терете и да нису спријечили убиства и рањавања војника и цивила, да су пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовјечно поступали према заробљеним војницима, да нису спријечили ни казнили извршиоце, те помагали починиоцима након извршеног злочина.

Најављено је да ће током суђења бити саслушано 277 свједока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана