Галијашевић за „Глас“: Нема борбе против тероризма у БиХ без реконструкције ОБА

О.Т.
Галијашевић за „Глас“: Нема борбе против тероризма у БиХ без реконструкције ОБА

БАЊАЛУКА - Да би сте успјешно дјеловали против исламског тероризма у БиХ морате имати потпуно, и нормативно и организационо, реконструисану Обавјештајно-безбједносну агенцију. Све терористичке акције у БиХ имају процесуиране само извршиоце тих напада док су структуре које су те људе радикализовале, наоружале и изабрале им мету, остале неокрзнуте.

Рекао је ово у разговору за портал „Гласа Српске“ стручњак за безбједност Џевад Галијашевић те подсјетио да су и даље на слободи налогодавци напада на полицајца у Зворнику, убиство два војника у Сарајеву, убиство породице Анђелић, пуцњаве на америчку амбасаду, дизање полицијске управе у Бугојну, убиство полицајца повратника Анте Вељана, дизање у ваздух Јозе Леутара итд.

- Те структуре су у Сирију послале 500 Бошњака а да ОБА није урадила ништа. Да западне службе нису урадиле ништа, јер им је одговарало да се радикални исламисти употријебе за рат против Башара ал Асада и против панарапских социјалиста у Ираку, Сирији, Либији итд. У БиХ смо видјели нагодбе са терористима, само 45 окончаних судских процеса а преко 500 људи било је у Сирији. Видимо и данас да се враћају из ње – каже наш саговорник.

Када говоримо о тероризму, додаје он, није познато да је дерадикализација негдје дала резулатат.

- Једном терориста увијек терориста, зато што је интегрисан у организацију, која дјелује у БиХ и несметано шири своју идеологију. Ми омогућавамо да политички ислам и радикална политичка платформа Муслиманске браће овдје потпуно слободно наступа, и јавно и на друштвеним мрежама, полемише о одређеним ставовима – каже Галијашевић.

Наш саговорник потом говори да је прво потребно препознати радикалне идеологије и забранити њихово функционисање на овом тлу.

- Затим да идентификујете организације које промовишу те идеологије, да им не дозволите приступ наоружању, да их ставите под надзор, ограничите им кретање и не дозволите доток средстава и финансирање њихових активности. Класичне безбједносне процедуре се морају примијенити. Није довољно да се да налог ОБА јер је она премрежена радикалним исламистима и направљена на темељу АИД, исламистичке обавјештајне службе Алије Изетбеговића – закључио је Галијашевић.

Подсјећамо, представници Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ недавно су упутили писмо америчком Сенату и Конгерсу, у коме се наводи да је БиХ већ дуго уточиште радикалних исламиста. У писму се наглашава и да у Федерацији постоје села у којима становници спроводе шеријатски закон те да су дијелови БиХ насељени Бошњацима и даље дом бројним спавачким ћелијама Ал Каиде и ИСИЛ-а, које би потенцијално могле бити активиране ако и када стигне наређење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана