Галић: Провјерава се да ли је хрватска послала нотификацију по ЕСПО конвенцији

Срна
Галић: Провјерава се да ли је хрватска послала нотификацију по ЕСПО конвенцији

САРАЈЕВО- Члан Правног тима за Трговску гору Немања Галић изјавио је Срни да су затражене информације од свих релевантних институција да се утврди да ли је Хрватска послала нотификацију по ЕСПО конвенцији у вези са захтјевом за издавање упутства о садржају студије о утицају на животну средину о центру за збрињавање радиоактивног отпада на Трговској гори и коме тачно.

"Постоји неколико званичних тијела којима су могли да пошаљу, да ли Министарству иностраних послова, ресорном министарству у Републици Српској као контакт тачки. Вјероватно ће се то утврдити релативно брзо, ако су послали.

Можда још тим каналима није дошло до нас", истакао је Галић.

Он је навео да је добијен налог министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташе Кошарца да што прије буде одржан састанак Правног и да се почне радити на покретању одговарајућих поступака, односно на реализацији стратегије правне заштите интереса БиХ у вези са питањем одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори.

"Треба да утврдимо тачан термин састанка и то ће вјероватно бити понедјељак или уторак у Сарајеву", истакао је Галић, напомињући да су на прошлој сједници Савјета министара проширене надлежности Правног тима.

Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац изјавио је данас да овом министарству није достављена никаква званична информација од Хрватске у вези са захтјевом за издавање упутства о садржају студије о утицају на животну средину о Центру за збрињавање радиоактивног отпада на Трговској гори.

Хрватско Министарство привреде и одрживог развоја објавило је информацију о захтјеву за издавање упутства о садржају студије о утицају на животну средину за Центар за збрињавање радиоактивног отпада на локацији Черкезовац на Трговској гори у општини Двор.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко, као и постојећи институционални отпад, складишти на локацији Трговска гора, на самој граници са БиХ. На овој локацији планирана је и изградња центра за збрињавање радиоактивног отпада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана