Функционери који сједе на двије столице мораће да преломе: Једни важу, други неће да кажу

Маријана Миљић Бјеловук
Функционери који сједе на двије столице мораће да преломе: Једни важу, други неће да кажу

БАЊАЛУКА - Посланици који су истовремено директори јавних установа и предузећа мораће, по свему судећи, одабрати у којој фотељи ће остати, а док појединци већ знају која им је дража, други важу, а трећи неће да кажу.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик јуче је изјавио да ће та странка операционализовати став да изабрани или именовани функционери могу обављати само једну функцију.

- СНСД ће, у складу с ранијим опредјељењем, кроз органе странке операционализовати став да изабрани или именовани функционери могу обављати само једну функцију - рекао је Додик.

Управо из СНСД-а долази и највише оних који сједе у двије фотеље, а међу њима је Илија Таминџија који је посланик у Народној скупштини и извршни директор у “Хидроелектранама на Требишњици” (ХЕТ).

- Подржавам став партије који смо пласирали још прије изборне кампање. Поштоваћу одлуку странке, ако сам потребан у Скупштини, задржаћу мандат или ако сам више потребан у ХЕТ-у, остаћу тамо - рекао је “Гласу” Таминџија.

Његов страначки колега из посланичке клупе, који је уједно и в.д. директора Оперативног подручја Бањалука “Електропреноса БиХ”, Срђан Мазалица казао је да не зна да ли се убраја у функционере.

- Мене је именовала управа предузећа, а не Влада. Ја нисам функционер. Ако на крају будем морао да бирам, остаћу на тренутној функцији и вратити посланички мандат - рекао је “Гласу” Мазалица.

Са ставом лидера СНСД-а упознат је и посланик те странке Милутин Тасовац, који је и извршни директор за послове производње у РиТЕ “Угљевик”.

- Подржавам став партије да се одрекнем једне функције, али још нисам размишљао о томе коју бих задржао - казао је “Гласу” Тасовац.

Двоумљења нема код њиховог страначког колеге Мирослава Вујичића, који је изабран за посланика у Представничком дому Парламента БиХ, а тренутно је и на челу Завода за запошљавање РС.

- Одрећи ­ћу се директорске фотеље и задржати функцију за коју ме народ изабрао. Људи треба да се посвете једном послу. Двије функције су терет - казао је “Гласу” Вујичић.

 

И Уједињена Српска има своје људе у републичком парламенту, а уједно су и директори јавних установа. Такав примјер је Костадин Васић, који нам је јуче на питање да ли подржава став СНСД-а и коју функцију би задржао само кратко поручио: “Нећу да вам кажем”, и прекинуо позив.

И СП-ов посланик Срђан Тодоровић на челу је Фонда за заштиту животне средине и енергетске ефикасности, а јуче је рекао да ће се понашати у складу са ставом своје партије.

Лидери СП-а Петар Ђокић, Уједињене Српске Ненад Стевандић и НПС-а Дарко Бањац навели су јуче да немају ништа против Додиковог приједлога.
Стевандић је навео да Уједињена Српска још није расправљала о томе, али да је његов став да изазива негативну конотацију када неко обавља више функција, док се, с друге стране, мора мјерити успјешност онога ко обавља функцију.

Вишковић: Сами да одлуче

Предсједник Владе РС Радован Вишковић рекао је да се залаже за принцип да изабрани или именовани функционери могу да обављају само једну функцију и да сами одлуче која ће то бити.

- Сви изабрани или именовани функционери треба да дају прилику и другима да на неки начин могу да ријеше своју егзистенцију, да нађу запослење, и да те бенефите распоредимо на већи број људи, а не да то буде доступно само уском броју људи - рекао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана