Фронтекс на граници у фебруару

Маријана Миљић Бјеловук
Фронтекс на граници у фебруару

САРАЈЕВО - Након што су у Савјету министара пале све препреке када је ријеч о тексту споразума који би БиХ требало да потпише са Агенцијом за европску граничну и обалску стажу (Фронтекс) надлежни откривају које су даље процедуре и када би на границе требало да стигне појачање из Европске уније.

Наиме, након блокада од стране бошњачких министара на сједници Савјета министара у уторак утврђен је нови текст приједлога основа за вођење преговора и закључивање споразума између БиХ и ЕУ о оперативним активностима које спроводи Фронтекс.

- Бошњачки политичари нису хтјели да пристану на претходно усаглашени документ. Након минималних интервенције они су пристали на тај нови текст оквира за вођење преговора. Након што је то усаглашено, сада ће преговорачки тим који је састављен започети преговоре са представницима Фронтекса. Они ће се кретати у задатом оквиру, односно не могу изаћи изван њега и не могу се договарати о ономе што није предвиђено у оквиру за преговоре - казао је "Гласу Српске" министар безбједности БиХ Ненад Нешић.

Вјерује да ће преговори ићи брзо и лако, јер је, како наводи, до сада имао више састанака са европским званичницима на којима их је упознао са уставном структуром БиХ и о унутрашњој специфичности саме земље.

- Очекујем већ да до краја јануара имамо потписан споразум са Фронтексом. Дакле, веома брзо ћемо имати припаднике европске граничне агенције на нашим границама, а то је важно с обзиром на мигрантску кризу, али и значај да БиХ буде дио европске колективне безбједности - поручио је Нешић.

Услови за долазак припадника европске граничне агенције на границе БиХ, који су раније спомињани, Нешић наглашава, остају и даље на снази.

- Припадници Фронтекса неће моћи преузимати самостално одређене акције, него ће моћи дјеловати само у складу са захтјевима наших безбједносних агенција. У разговору са европским званичнима потврђено ми је да они на то пристају. Такође тражили смо да имају само имунитет током радном времена, односно осмочасовни имунитет. Поред тога, уз припаднике Граничне полиције и Фронтекса на граници ће бити укључени и припадници ентитетских и кантоналних министарстава унутрашњих послова - закључио је Нешић.

Споразум са Фронтексом један је од кључних предуслова које је Европска комисија поставила да би БиХ у марту могла отворити приступне преговоре са ЕУ.

Прича о потписивању споразума са европском агенцијом отворена је у вријеме док је БиХ била на врхунцу мигрантског таласа. ЕУ је, наиме, понудила БиХ споразум према којем би Фронтекс помагао домаћим службама да сузбију незакониту миграцију и прекогранични криминал, наглашавајући да сарадња са партнерима укључује и распоређивање њиховог особља. БиХ и Фронтекс су крајем 2018. године парафирали споразум, али он није ступио на снагу, јер га није одобрило Предсједништво БиХ, у чијој је надлежности и потписивање међународних споразума.

Два тадашња члана Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић гласала су у фебруару 2020. године за споразум, али је против био тадашњи српски члан Милорад Додик.

Додик је споразум с Фронтексом прогласио "деструктивним по витални ентитетски интерес РС", а након тога је републички Парламент с двије трећине гласова посланика потврдио Додиков вето да би се тако задржавали мигранти у БиХ па самим тим поменути споразум није ступио на снагу.

Посљедњи у региону

БиХ је једина земља у региону која још нема склопљен споразум са Фронтексом, упркос чињеници да је изложена све јачем мигрантском таласу, а сама нема капацитета за ефикасан надзор над својим границама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана