Фронтекс ближе граници

Ведрана Кулага Симић
Фронтекс ближе граници

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - БиХ је на прагу нове, озбиљне рунде преговора са Агенцијом за европску граничну и обалну стражу (Фронтекс) о њиховој мисији на овом подручју, а надлежни вјерују да ће овај пут и успјети довести све до краја.

Прича о потписивању споразума са том европском агенцијом отворена је у вријеме док је БиХ била на врхунцу мигрантског таласа. ЕУ је, наиме, понудила БиХ споразум према којем би Фронтекс помагао домаћим службама да сузбију незакониту миграцију и прекогранични криминал, наглашавајући да сарадња са партнерима укључује и распоређивање њиховог особља.

БиХ и Фронтекс су крајем 2018. године парафирали споразум, али он није ступио на снагу, јер га није одобрило Предсједништво БиХ, у чијој је надлежности и потписивање међународних споразума.

Два тадашња члана Предсједништва БиХ са територије ФБиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић гласала су 19. фебруара 2020. за споразум, али је против био тадашњи српски члан Милорад Додик.

Додик је споразум с Фронтексом прогласио “деструктивним по витални ентитетски интерес Републике Српске”, што му омогућује Устав БиХ, а након тога је Народна скупштина Републике Српске с двије трећине гласова посланика потврдила Додиков вето да би се тако задржавали мигранти у БиХ, тако да предметни споразум није ступио на снагу.

У Министарству безбједности БиХ су потврдили за “Глас Српске” да је, након што је успостављена Заједничка контакт тачка за сарадњу БиХ са Европолом за наредни важан задатак на путу ка ЕУ одређено потписивање Споразума са Фронтексом.

Министарство је успоставило и контакте са представницима земаља региона које су завршиле овај процес, а које су исказале спремност да подијеле своја искуства са БиХ у преговорима за потписивање споразума са Фронтексом, тако да надлежни у Бих очекују да ће током овог мјесеца бити именован тим за преговоре, након чега ће започети усаглашавање коначног споразума о сарадњи са Фронтексом.

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић истакао је за “Глас Српске” да је потребно усагласити оквир споразума са Фронтексом.

- Доста тога сам усагласио са Министарством унутрашњих послова Републике Српске, а до краја мјесеца разговараћу и са представницима федералне Управе полиције. Очекујем да донесемо оквир који ће одговарати свима нама у БиХ и да ће бити у интересу свих грађана, без обзира на вјеру, нацију и да ће то бити нешто што ће представљати договор свих конститутивних народа - рекао је Нешић.

Сматра да БиХ, као и све земље у регији, треба да има споразум са Фронтексом.

- Али тај споразум мора да буде у корист грађана. Идемо ка томе да ријешимо све несугласице прије него што дође на одлучивање у надлежне институције - закључио је ресорни министар који је о овој теми недавно разговарао и са директором полиције Републике Српске Синишом Кострешевићем.

На састанку је постигнут, како је тада саопштено, висок степен сагласности о овом питању те спремност да започну преговори између БиХ и ЕУ којим ће бити дефинисан начин сарадње и подршке у чувању и заштити граница.

ЕУ је већ склопила одређене споразуме с Албанијом, Црном Гором и Србијом у оквиру претходног мандата Фронтекса. Међутим, те земље су допустиле само спровођење заједничких операција и распоређивање тимова у регијама тих земаља које граниче с ЕУ.

Нови талас

Савјет министара БиХ усвојио је недавно информацију о стању миграција за први квартал ове године. Служба за послове са странцима БиХ за три мјесеца евидентирала је укупно 5.201 незаконитог мигранта. Ови подаци обухватају особе које су евидентиране након незаконитог уласка на територију БиХ, као и особе које су остале у БиХ након истека визе, односно дозволе боравка.

- Подаци за прва три мјесеца 2023. године у односу на исти период претходне показују да је на територији БиХ евидентирано двоструко више незаконитих миграната који проводе мање времена одлучујући се за брзи транзит преко БиХ да би ушли у шенгенски простор, при чему често заобилазе привремене прихватне центре - саопштено из Савјета министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана