Фотеља гувернера резервисана за Бошњаке

Маријана Миљић Бјеловук
Фотеља гувернера резервисана за Бошњаке

САРАЈЕВО - Централна банка (ЦБ) БиХ добила је нови Управни одбор који ће одлучити ко ће бити гувернер, а по неком неписаном правилу та фотеља припашће Бошњацима.


Наиме, на ванредној сједници Предсједништва БиХ ове седмице изабрана је нова управа Централне банке БиХ коју чине Радомир Божић, Дарко Томаш, Данијела Мартиновић те Јасмина Селимовић и Мирза Кршо.

Божић и Мартиновићева су и у прошлом сазиву били дио управе Централне банке, а нова управа сада би требало да бира гувернера те финансијске институције на нивоу БиХ.

- До сада је неко неписано правило било да гувернер буде из реда Бошњака. Да ли ће сада бити неки други договор, то још не знамо. Још никакве инструкције о том питању нису стигле из Предсједништва БиХ које бира управу, која њима на крају и полаже рачуне - рекао је извор “Гласа” из Централне банке.

Сједница Управног одбора, на којој ће бити биран гувернер, заказана је за 3. јануар 2024. године.

- Нови чланови управе добили су позив за сједницу која ће бити одржана првог радног дана идуће године. Тада ћемо бирати и гувернера. Ко ће то бити, за сада стварно не знам. Неко неписано правило је да су сви досадашњи гувернери након Питера Никола били из реда бошњачког народа - рекао је “Гласу” Божић и додао да званично мандат новој управи почиње од почетка идуће године.

Након Никола гувернери Централне банке били су Кемал Козарић и Сенад Софтић, обојица из реда бошњачког народа, а поједини медији из ФБиХ пренијели су да ће нови гувернер те институције бити Селимовићева, док су други навели да ће та фотеља припасти Крши.

У Предсједништву БиХ у петак нисмо успјели сазнати да ли постоји неки договор о томе ко ће засјести у фотељу гувернера Централне банке у идућем шестогодишњем мандату, односно хоће ли на тој функцији и даље остати представници из реда бошњачког народа.

Актуелном гувернеру Сенаду Софтићу и управи Централне банке мандат је истекао још 2021. године. Међутим, иако Закон о централној банци БиХ није познавао ни технички ни в.д. мандат, из Централне банке је у августу 2021. године поручено да ће в.д. управа руководити банком до избора новог руководства, о којем су три члана Предсједништва БиХ одлучила тек ове седмице.

Историјски резултати

Из Централне банке БиХ недавно су поручили да су и у 2023. години успјешно испунили свој законски мандат и дефинисане задатке, те да је одржана монетарна стабилност у земљи упркос изузетно сложеним условима рада на финансијским тржиштима.

- Остварени резултати презентовани у сажетим финансијским извјештајима за девет мјесеци указују да ће 2023. година бити историјска по оствареном резултату пословања од успостављања ЦБ БиХ, односно у свих 26 година њеног рада - поручено је из Централне банке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана