Форто: Приоритети су пуштање у пуну функцију мостова код Свилаја и Градишке

СРНА
Форто: Приоритети су пуштање у пуну функцију мостова код Свилаја и Градишке

САРАЈЕВО - Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Един Форто изјавио је да су пуштање у пуну функцију мостова код Свилаја и Градишке приоритети у раду овог министарства. "Оба пројекта су подржана грантовима ЕУ.

Функционална употреба оба моста је, нажалост, још на чекању. Тренутно преко моста код Свилаја могу саобраћати путничка возила, али је употреба за теретни саобраћај условљена стављањем у пуну употребу моста код Градишке", рекао је Форто Срни.

Коментаришући најаву Министарства финансија Хрватске да сутра почиње изградња граничног прелаза на новој брзој саобраћајници која ће Градишку повезати преко новоизграђеног моста на Сави са ауто-путем Загреб-Београд, Форто је нагласио да је пропуштена прилика да се већ изграђен гранични прелаз са стране БиХ користи као заједнички, јер се хрватска страна опредијелила за изградњу новог граничног прелаза.

Он је подсјетио да су радови на брзој саобраћајници на хрватској страни у поодмаклој фази, а да је мост преко Саве отворен у јулу 2022. године. "Као ресорно министарство захтијевамо да се, што је могуће прије, започне и заврши изградња овог веома важног граничног прелаза како би и мост могао да испуњава своју основну функцију", истакао је Форто.

Форто је нагласио да је опредјељење његовог министарства да и Градишка и Свилај буду у функцији најкасније током ове године

. "Пажљиво ћемо пратити развој активности са хрватске стране, те се надамо да ће ово бити још један у низу успјешних пројеката које имамо као плод изузетне сарадње двије сусједне земље", истакао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана