Форто: Потребно усвојити споразум "Дигитална Европа" и у Предсједништву БиХ

СРНА
Форто: Потребно усвојити споразум "Дигитална Европа" и у Предсједништву БиХ

САРАЈЕВО- Министар транспорта и комуникација у Савјету министара Един Форто изразио је наду да ће споразум о приступању програму "Дигитална Европа" ускоро добити и подршку Предсједништва БиХ како би било приступљено његовом потписивању.

"Из Европске комисије исказана је спремност да се одмах након потписивања споразума омогући свима из БиХ да аплицирају за средства програма Дигитална Европа, што је значајна подршка процесу дигиталне трансформације у интересу наших грађана и сустизању европских стандарда у овој области", истакао је Форто.

Савјет министара подржао је јуче приједлог Форте за приступање БиХ овом програму, чији циљ је јачање технолошке суверености Европе и стављање дигиталних рјешења на тржиште у корист грађана, јавних управа и предузећа, саопштено је из Министарства транспорта и комуникација у Савјету министара.

БиХ је тренутно једина земља на Балкану која није члан програма "Дигитална Европа", кроз који је Европска комисија обезбиједила фонд од 762,7 милиона евра.

Савјет министара утврдио је на јучерашњој сједници Приједлог основа за закључивање споразума између ЕУ и БиХ о учешћу у програму Уније "Дигитална Европа" 2021-2027. године ради обезбјеђења брже дигиталне трансформације друштва и привредног опоравка у БиХ.

Савјет министара приступањем овом програму, који финансира ЕУ, жели обезбиједити стратешка финансијска средства за одговор на глобалне дигиталне изазове и приступ БиХ пројектима у кључним подручјима суперрачунарство, вјештачка интелигенција, напредне дигиталне вјештине и широка употреба дигиталних технологија.

Приступање БиХ овом програму омогућиће развој сектора информационо-комуникационих технологија и ИТ индустрије, унаприједити конкурентност домаће привреде и позитивно утицати на повећање стандарда у БиХ, саопштено је из Савјета министара.

Приједлог основа за закључивање овог споразума биће достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана