Форто: Питање страних судија може се ријешити договором партнера у власти

Срна
Форто: Питање страних судија може се ријешити договором партнера у власти

САРАЈЕВО - Предсједник Наше странке Един Форто рекао је да се питање страних судија у Уставном суду БиХ може ријешити измјеном Устава БиХ, уколико се партнери у власти на нивоу БиХ договоре.

Према његовим ријечима, уколико БиХ улази у ЕУ, онда нема потребе за страним судијама у Уставном суду, као ни за било каквим страним инвервенционизмом у БиХ.

"Али, у овом тренутку то је процес који ће ко зна колико трајати. Неке државе су отвориле преговоре и још преговарају, 20 година касније", рекао је Форто новинарима у Сарајеву.

Форто, који је и министар транспорта и комуникација у Савјету министара, навео је да ово није најбољи тренутак да се Устав БиХ мијења у смислу престанка мандата страних судија.

"Питање страних судија је питање Устава БиХ. Измјенама Устава могу се редефинисати или уклонити стране судије, уколико је то договор", закључио је Форто.

Уставном суду БиХ од данас више нема судија из Републике Српске. Судија Златко Кнежевић од данас је званично у пензији, док је мандат судији Миодрагу Симовићу истакао крајем 2022. године.

Тренутно је у Уставном суду БиХ остало шест од девет судија - двоје бошњачких, један хрватски и троје страних судија из Албаније, Њемачке и Швајцарске.

Став руководства Српске је да Народна скупштина неће бирати недостајуће судије све док Уставни суд БиХ не буде реформисан, а страним судијама буде окончан мандат. Сматрају да нема смисла именовати нове судије које би опет биле прегласаване и тиме давати легитмитет Суду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана