Форто: БиХ треба водити напријед, а не вући назад

Срна
Форто: БиХ треба водити напријед, а не вући назад

САРАЈЕВО - Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Един Форто сматра да БиХ треба водити напријед, а не вући назад, те да унутрашњим договором треба радити на европском путу.

Форто је навео да је и данашња сједница Савјета министара била ефикасна и да је усвојена одлука о потписивању меморандума сарадње са Хрватском о унапређењу сарадње у дигиталној инфраструктури и сервисима за грађане БиХ.

"Земље које мисле о будућности улажу у дигиталну инфраструктруру", рекао је Форто новинарима.

Програм "Дигитална Европа" је програм Европске комисије у којем је земљама западног Балкана за учешће у дигиталној трансформацији на располагању више од 1,5 милијарду КМ.

"У овај програм могу аплицирати и приватне фирме и државне установе и то је добро. БиХ је била једина земља која није била приступила овом програму и сада смо то откочили", рекао је Форто и подсјетио да је Предсједништво БиХ о томе донијело једногласну одлуку.

Форто је рекао да је данас, први пут од 2008. године, ревидиран програм безбједности у ваздухопловству у БиХ.

Када је ријеч о функционисања партнера на власти на заједничком нивоу, Форо који је и предсједник Наше странке, напоменуо је да се од почетка причало да су на стакленим ногама и да је и досада било криза, али су настављали даље.

Форто је навео да његова странка и "тројка" нуде да се настави радити на европском путу БиХ.

Предсједник странке Народ и правда Елмедин Конаковић најавио да би у наредних седам до 10 дана у Сарајеву требао бити одржан састанак странака партнера у власти.

Конаковић је рекао да је партнерство странка на заједничком нивоу и до сада био савез странака које по уређењу БиХ морају сарађивати и радити заједно.

"Било је добро што смо ставили фокус на процес интеграција у ЕУ, што је за резултат имало отварање преговора", рекао је Конаковић који је и министар иностраних послова у Савјету министара и додао да због грађана треба и наставити тај вид сарадње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана