Формиран предмет против директора Секретаријата ВСТС

Срна
Foto: Facebook

Тужилаштво БиХ формирало је предмет против директора Секретаријата Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) Адмира Суљагића након што је предсједник Савјета Халил Лагумџија Тужилаштву послао информацију о медијским извјештајима у којима се наводи да је Суљагић погодовао осуђеницима и утицао на именовања судија.

Из Тужилаштва БиХ су навели да су формирали предмет и додијелили га у рад тужиоцу који ће провјерити наводе из поднеска Халиловића, наводи Бирн.

Федерални портали су крајем септембра објавили преписку, за коју су навели да је између Суљагића и једног од ухапшених у акцији "Рудник" Агенције за истраге и заштиту (СИПА), из које се може видјети погодовање, односно услуге за особе које су издржавале казну затвора у Орашју.

Суљагић је, према истом извору, посредовао у именовању носилаца правосудних функција.

Лагумџија је потврдио да је информацију о објавама портала доставио Тужилаштву БиХ, наводећи да то треба да испитају институције система.

Раније је Биљана Симеуновић поднијела оставку на позицију потпредсједника ВСТС-а, што је образложила опструкцијама директора и Секретаријата Савјета, те недостатком комуникације којом јој је онемогућно обављање послова предвиђених Законом о ВСТС-у.

Она је у образложењу навела да је било веома неугодних ситуација када је ријеч о Секретаријату.

- Нећу да преузмем на себе одговорност за нешто што не могу да обављам, не могу вршити надзор над Секретаријатом јер то директор не одоброва - рекла је Симеуновић тада кратко члановима Савјета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана