Форензичар о узроку смрти жртава у Јабланици: Удисали су блато, земљу и муљ

ГС
Форензичар о узроку смрти жртава у Јабланици: Удисали су блато, земљу и муљ

ЈАБЛАНИЦА - Тужилаштво је изабрало специјалисту судске медицине Дражена Дамјањука из Требиња да формира тим који је урадио обдукцију 21 особе погинуле усљед недавних поплава и клизишта у Јабланици.

Дамјањук је у изјави за Кликс.ба напоменуо да је обдукција трајала четири дана. Први дан је урадио обдукцију десет особа, његов колега Слободан Пејић из Фоче је сљедећи дан урадио обдукцију девет особа, а преостала два дана је Дамјањук урадио по једну обдукцију, како су проналажена беживотна тијела. Затим је говорио о томе шта је био узрок смрти погинулих.

"Узрок смрти код 80 посто људи је било гушење муљем, земљом и каменчићима. Дакле, они су буквално удисали блато, земљу и муљ. Преосталих 20 посто су имали тешке механичке повреде усљед обрушивања стијена, зидова и плафона кућа. Ријеч је углавном о преломима грудног коша", нагласио је Дамјањук.

Истакао је да су скоро сва тијела, осим једног, била у стању узнапредовалих трулежних промјена. Претходно наведено је истакао као разлог зашто је било тешко радити обдукцију.

Радила се обдукција и једне НН особе.

"Узели смо узорке за ДНК. Та особа је имала карактеристичне знакове на глави - имала је два бенигна тумора атерома. На основу тога је породица казала о коме је ријеч. Тетка те особе је дошла у Високо и препознала је", навео је.

Подсјетио је да само у Високом постоји могућност да се прими велики број тијела те је као проблем истакао то што не постоји већи број специјалиста судске медицине и то што су сви ови специјалисти концентрисани у Сарајеву, Бањалуци и Тузли.

Дамјањук је био у Доњој Јабланици након природне катастрофе, а оно што је затекао је назвао језивим. Као неко ко је урадио више од 1.000 обдукција никада се није срео са случајевима када се неко угушио услед гутања земље, блата и муља.

"Било је мучно и потресно то радити. Колега је радио обдукцију жене с узнапредовалим стадијумом трудноће, а ја сам радио обдукцију брачног пара који је пронађен загрљен. Пуно је било баш младог свијета. Мислим да је више од половине било у 40-им годинама. То је страхота. Људи у најбољим годинама. Страшно је када знате да је само из једне породице погинуло осморо људи", констатовао је саговорник Кликс.ба.

Страхује да ће се овакве природне катастрофе све чешће догађати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана