Фонд исплатио милион КМ за пренаталне тестове

Анита Јанковић Речевић
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Породиљама и трудницама које су из свог џепа платиле пренаталне тестове Фонд здравственог осигурања РС до сада је рефундирао више од милион КМ, а из највеће здравствене установе у Српској увјеравају будуће мајке да неће још дуго чекати на, правом загарантована, бесплатна тестирања.

Наиме, право на бесплатне неинвазивне пренаталне тестове труднице у Српској добиле су још средином септембра 2022. године, када је на снагу ступио Закон о обавезном здравственом осигурању РС, али због низа компликованих процедура то право још није у потпуности заживјело. 

Проблем је настао код увођења дијагностичке процедуре неинвазивног пренаталног тестирања из крви трудница у болнице широм Српске, јер Универзитетски клинички центар (УКЦ) РС дуже од годину није успијевао да заврши посао у вези са проналаском и склапањем уговора са иностраном лабораторијом која ће вршити тестирања узорака. 

Међутим да се не би чекало окончање свих процедура и да би колико толико трудницама олакшали ситуацију, Фонд здравственог осигурања РС је измјеном Програма неинвазивног пренаталног тестирања крви трудница од фебруара ове године омогућио надокнаду трошкова осигураницима који су урадили овај тест. 

Услов за рефундацију је да су труднице претходно имале препоруку гинеколога из здравствене установе која има уговор са Фондом те да су захтјев за надокнаду трошкова предале у року од годину од датума плаћања поменуте здравствене услуге. 

- Рефундира се пакет НИПТ који обухвата одређивање ризика за три поремећаја хромозома код фетуса, односно за синдроме Даун, Едвардс и Патау. Осигураницима се надокнађује цијена трошкова у износу од 700 КМ, колико је дефинисано цјеновником Фонда, а који је у примјени од 20. марта ове године. Од момента када смо почели са рефундирањем трошкова пренаталног теста па до данас издвојено је више од милион КМ, односно одобрено је око 1.600 захтјева - рекли су у Фонду здравства за „Глас”.

Подсјетили су да је износ рефундације од 700 КМ настао као резултат анализе цијена овог пакета у земљама у окружењу, када је и установљено да су цијене тестова који се раде у Српској знатно веће него у региону. 

- Дефинисањем износа од 700 КМ подстакли смо неке лабораторије у Српској да снизе цијене својих тестова, што је свакако био један од наших циљева који је првенствено у интересу трудница - додали су у Фонду. 

Нагласили су да ће рефундирати трошкове пренаталног теста све док у УКЦ РС не буду стечени услови за примјену тог права. 

- Када буду стечени услови поменутим програмом је дефинисан начин остваривања овог права у УКЦ РС. Јако је важно да нагласимо и да право на рефундацију овог теста имају све труднице, без обзира на године живота. Међутим, у појединим случајевима, попут вишеплодних трудноћа, трудноћа са донираном јајном ћелијом НИПТ се не препоручује, јер резултати не би били поуздани. Зато је важно да постоји приједлог гинеколога из уговорене установе да се ова процедура уради, јер тест није из медицинских разлога препоручљив свима - појаснили су у Фонду. 

Директор УКЦ-а РС Владо Ђајић каже за „Глас” да је коначно стављена тачка на тендер и потписан уговор са бањалучком компанијом која ће преузимати узорке крви од болница и слати на даљу анализу у иностранство. 

- Имали смо велике опструкције када је ријеч о том питању. Разне фирме су се пријавиле на тендер и улагале све могуће врсте жалби којима се даље бавила агенција за жалбе у Сарајеву. То је коначно иза нас. У току су преговори између болница и Фонда здравства а по питању техничких ствари. Циљ нам је да се узорци крви који се узму од трудница у болницама што прије допреме до УКЦ-а РС, а потом и до одговарајуће лабораторије у Европи. Очекујем да ће све бити завршено до краја године. Најтежи корак је био бирање лабораторије, сада ће све ићи лакше и брже - увјерава Ђајић. 

Вантјелесна оплодња 

Законом о обавезном здравственом осигурању омогућена је и рефундација трошкова паровима који су након два неуспјела покушаја вантјелесне оплодње у Српској трећи поступак, по својој жељи, урадили у иностранству.

- Када је ријеч о поменутој услузи, на нашу адресу је лани стигло 26 захтјева за рефундацију трошкова. Трошак Фонда за рефундацију трећег покушаја вантјелесне оплодње, уколико су претходна два била неуспјешна, лани је износио 138.551 марку, а ове године до 30. јуна 68.260 марака и односи се на 13 захтјева парова - рекли су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана