Фон дер Лајен: Има напретка БиХ, али потребни су додатни резултати

ГС
Урсула фон дер Лајен у Сарајеву
Foto: Анадолија | Урсула фон дер Лајен у Сарајеву

САРАЈЕВО - Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен истакла је данас у Сарајеву да је БиХ постигла одређени напредак на путу ка Европској унији.

- Потребно нам је да видимо усвајање још неких закона. Интензивно смо разговорали и на тему "Плана раста". Ту отварамо врата за седам важних сектора, да могу да дјелују на заједничком европском тржишту. Оне могу донијети једну милијарду евра БиХ - истакла је Фон дер Лајен на конференцији за новинаре.

Навела је да би тада очекивани раст БДП-а у БиХ био 10 одсто.

Фон дер Лајенова је рекла да је имала добар састанак с свим властима у БиХ и захвалила што се БиХ у сто одстотном обиму ускладила с спољном и безбједносном политиком ЕУ, те да то показује посвећеност европском путу.

Рекла је да је видјела дио напретка, али и посвећеност европским реформама и да је показала да БиХ може постићи резултат, а што више буде било напретка, како је рекла, биће лакше написати извјештај који ће помоћи да се овај напредак преточи у напредак на европском путу БиХ.

Истакла је да је „јединствена, уједијена и суверена БиХ заједнички циљ свих“, и да је „важно да се БиХ посвети европском путу, и не дозволи да је ишта поремети на том путу“.

Рекла је да је потребно усвојити законе о темељима који се тичу демократије и људских права, а то се односи на спречавање прања новца, сукоба интереса, али и закон о судовима.

-План за раст је понуда ЕУ да се БиХ интегрише што прије у јединствено тржиште, и тиме отвори врата бизнису у БиХ да дође на европско јединствено тржиште, а то мора бити пропраћено реформама које доприносе равноправној утакмици на европском тржишту -  рекла је она.

За то је, како је рекла, ЕУ спремна да новчано помогне, а да би велики корак према напријед било успостављање заједничког регионалног тржишта.

- У овом тренутку желим да искажем оптимизам и увјерење када је у питању отварање преговора БиХ са ЕУ, као и подршка Хрватске и Холандије на том путу - рекла је предсједавајућа Савјета министара Борјан Кришто након састанка са Фон дер Лајен.

Навела је да је на данашњем састанку информисала колеге из ЕУ шта је БиХ урадила протекле годину на том путу.

- Имали смо 59 сједница Савјета министара. Желим се захвалити и на састанку политичких лидера протекле седмице, на којима су договорени правци дјеловања у наредном периоду. Од 13 приједлога закона, њих шест је усвојено у Парламентарној скупштини БиХ - навела је Кришто на конференцији за новинаре након састанка са делегацијом ЕУ коју предводе фон дер Лајен и премијери Хрватске и Холандије Андреј Пленковић и Марк Руте.

Истакла је да очекује подршку из Брисела око започињања преговора ЕУ и БиХ о чланству у ЕУ те да очекује од ЕУ да настави подржавати све позитивне процесе унутар БиХ.

- Очекујем да имамо и приједлог буџета за 2024. годину, што је веома важно на нашем европском путу - додала је она. Она је рекла да треба све учинити да се избјегне интервенције међународне заједнице које би, како је истакла, могле нарушити односе унутар коалиције али и функционисања институција БиХ.

Предсједништво

Чланови Предсједништва БиХ изразили су очекивање да ће Европска комисије дати позитивно мишљење и препоруку, на основу којих ће Европски савјет донијети одлуку о почетку преговора о приступању БиХ са ЕУ.

Они су данас у Сарајеву упознали предсједника Европске комисије Урсулу фон дер Лајен и премијера Холандије Марка Рутеа са напретком који је БиХ постигла и напорима који су учињени да би се испунили предуслови за даљи напредак на европском путу.

Чланови Предсједништва БиХ су изразили захвалност Фон дер Лајеновој и Рутеу на посјети којом се потврђује посвећеност европској перспективи БиХ, саопштено је из Предсједништва.

Фон дер Лајен и Руте су поздравили одлуку Европског савјета из децембра прошле године о отпочињању преговора, уз неопходан напредак и усклађеност са критеријумима за чланство.

Они су рекли да данашња посјета има за циљ да охрабри све у БиХ да искористе актуелну ситуацију на континенту и позитиван моментум у ЕУ како би се остварио напредак на европском путу.

На састанку је било ријечи и о Плану раста Европске комисије који се односи на Балкан, а који отвара врата ка јединственом европском тржишту кроз седам кључних области.

Чланови Предсједништва БиХ су поздравили усвајање Плана раста, истичући његову важност за економски развој и напредак, а у корист свих грађана у БиХ и истакли су посвећеност дијалогу, реформском и европском путу земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана