Фон дер Лајен: За енергетску подршку БиХ 71 милион евра

Срна
Фон дер Лајен: За енергетску подршку БиХ 71 милион евра

САРАЈЕВ - Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен најавила је данас у Сарајеву да ЕУ припрема пакет енергетске подршке за западни Балкан којим је краткорочно предвиђен 71 милион евра бесповратних средстава за санирање посљедица већих цијена енергената за привреду и угрожена домаћинства у БиХ.

Она је навела да ће то средњорочно убрзати прелазак на поузданије изворе енергије.

"Ту говорим о соларним, вјетроелектранама и електранама на биомасу које се могу изградити за мање од годину дана, али и о новим интерконекцијама између БиХ и ваших сусједа", рекла је Фон дер Лајенова у обраћању званичницима БиХ у Дому оружаних снага БиХ, којем нису присуствовали званични представници Републике Српске.

Она је изразила задовољство што данас борави у Сарајеву и додала да БиХ има своје мјесто у срцу ЕУ, јер ту и припада.

Фон дер Лајенова је поручила да је будућност БиХ Европа, а за младе у БиХ Европа значи економски просперитет и слободу кретања, а њихове снове може испунити ново руководство у БиХ.

"Уз ваше политичко дјеловање земља има јединствену прилику у овој генерацији да крене напријед. Ово је тренутак за БиХ и желим охрабрити све вас да га искористите", истакла је она и додала да је то смисао њихове препоруке да се БиХ додијели статус кандидата.

Она је нагласила да је у посљедње четири године, упркос тешким околностима, постигнут напредак код јавних набавки, у постизању чланства у Механизму Уније за цивилну заштиту и раније ове седмице на сарадњи са Европолом.

Према њеним ријечима, сада је тренутак да се поново удруже снаге у земљи и оствари напредак на путу у ЕУ.

"Нећу детаљисати о осам реформских корака које смо јасно назначили у својој препоруци. Свјесни смо да провођење ових реформи неће бити једноставно, али вас позивам да никада не губите из вида оно што је на крају овог пута", рекла је Фон дер Лајенова и додала да ће БиХ бити земља у којој су сви једнаки пред законом.

Фон дер Лајенова је истакла да реформе нису важне само зато што БиХ воде у ЕУ, већ су битне јер ће БиХ учинити бољим мјестом за све који у њој живе.

Она је поновила да је пут који води Европа јасан, врата ЕУ су отворена, а на домаћим лидерима је да заједнички закораче кроз та врата.

"То је ваша историјска одговорност као новоизабраних домаћих лидера БиХ. А ми ћемо увијек бити уз вас", поручила је Фон дер Лајенова.

Она је истакла да је већ доста тога доброга у току, а данас ће бити отворен тунел "Иван" који ће додатно олакшати везу од Мостара до Сарајева и даље, са Будимпештом на сјеверу.

"БиХ је смјештена у самом срцу Европе, а ви би требали исто тако бити у самом срцу наше трговинске и економске размјене", рекла је Фон дер Лајенова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана